Charmeoffensief na een zwaar politiek jaar

Met een groots spektakel presenteerde China zich gisteren aan de wereld bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen. ‘Jullie zijn de droom’, prees IOC-voorzitter Rogge.

Politieagenten tijdens de openingsceremonie, even buiten het stadion. Foto AP Chinese paramilitary police officers stand next to the National Olympic Stadium, also known as the Bird's Nest, during the opening ceremony of the Beijing 2008 Olympics in Beijing Friday, Aug. 8, 2008. (AP Photo/Oded Balilty) Associated Press

China heeft van de acht een tien gemaakt. Met een weergaloos schouwspel heeft het land de 26ste Olympische Spelen geopend en zich na een zwaar politiek jaar met een overrompelend charmeoffensief aan de wereld gepresenteerd.

In een massaregie van duizenden dansers en acteurs ontrolde filmregisseur Zhang Yimou 5.000 jaar Chinese geschiedenis en cultuur, met hoofdstukken als de boekdrukkunst, het papier, het kompas en het karakterschrift. Daarbij stond de mens steeds centraal.

De avond begon met een formatie van 2008 trommelaars die op een elektronisch uitgevoerde Fou-drum uit de eerste Chinese Xia- dynastie een overdonderende choreografie van licht en geluid uitvoerde en het publiek toezong met: „Van ver zijn onze vrienden gekomen. Hoe gelukkig zijn wij”, dichterlijke woorden van Confucius, China’s belangrijkste filosoof.

Na de countdown zette de muziekkapel van het Chinese leger het Chinese volkslied in dat door alle Chinezen op de tribune luidkeels werd meegezongen. Op het podium van het stadion ontrolde zich een geweldig vel papier dat de vorm had van een klassieke Chinese papierrol.

Het papier werd als projectiescherm gebruikt om de oude en nieuwe geschiedenis van China uit te beelden. Taoïstische bergen, porselein en bronzen beelden losten op in inkt en waterverf waarmee een groep dansers Duizend li rivieren en bergen penseelden, een schilderij van Wang Ximeng uit de Songdynastie dat in China even bekend is als de Nachtwacht in Nederland.

Na de serene rust van papier en schilderkunst verschenen een ode aan de Chinese opera en een geschiedenisles over de zijderoute waarbij de figuranten het vijftiende-eeuwse schip formeerden van Zheng He, de eerste Chinese ontdekkingsreiziger die van China naar de westkust van Afrika zeilde. De overgang van de oude naar de nieuwe tijd werd gemaakt door de Chinese meesterpianist Lang Lang die op een witte vleugel futuristische muziek ten gehore bracht met assistentie van een Chinees jongetje.

Om hen heen formeerden duizend dansers met groene fluoriserende kostuums een vredesduif in het verduisterde stadion: de duif nam vervolgens de vorm aan van het Vogelnest. Deze zachtmoedige sfeer werd afgewisseld met een wervelende show van 2.008 taiqidansers die een ode brachten aan de klassieke Chinese vechtsport.

Op het podium bleef een kleine groep kinderen bezig met het schilderen van patronen waarna een gigantische wereldbol uit een ruimte onder het podium oprees waarlangs zwevende dansers cirkelden. Vervolgens maakten schaduwboksers met witte paraplu’s een gigantisch scherm boven hun hoofd waarop 2.008 lachende wereldkinderen werden geprojecteerd.

Na een explosie van vuurwerk startte vervolgens het defilé van de sporters onder het toeziend oog van een recordaantal regeringsleiders. Als 150ste land liep Nederland met hockeyer Jeroen Delmee als vlaggedrager het stadion binnen. De olympische ploeg werd met oranje theedoeken toegewuifd door kroonprins Willem-Alexander en Máxima.

Traditiegetrouw marcheerde onder groot gejuich het gastland China als laatste het stadion binnen. Basketbalicoon Yao Ming droeg de Chinese vlag; naast de reus liep de kleine Lang Zheng, het aardbevingsslachtoffertje dat de wereld ontroerde toen hij de soldaten bedankte die hem hadden gered.

Welkomswoorden werden gesproken door Liu Qi voorzitter van organisatiecomité BOCOG en Jacques Rogge. De IOC-voorzitter riep de atleten op rolmodel te zijn voor de jeugd en zich niet aan doping te bezondigen.

Premier Hu Jintao verklaarde de 26ste Olympische Spelen vervolgens luidkeels in een enkele zin voor geopend. De olympische vlag werd door acht Chinese wereldkampioenen het stadion binnengedragen en naast de rode Chinese vlag in de mast gehesen, terwijl een groot kinderkoor in etnische klederdracht met ijle stemmetjes het Franse olympische volkslied ten gehore bracht. Tafeltennister Zhang Yining legde voor alle atleten de olympische eed af.

Ook het ontsteken van de olympische vlam vond geheel in de sprookjesachtige zweefstijl van Zhang Yimou plaats. Oud-olympisch turnkampioen Li Ning zweefde aan een kabel al lopende met zijn fakkel langs het stadiongewelf omhoog en ontstak de reuzenfakkel die boven het stadion uittorent.

Wat volgde was een slotvuurwerk van ongekende omvang met smileys en olympische ringen. De sfeer tijdens en rond de openingsceremonie was open en vriendelijk. Niet alleen het enthousiasme van het Chinese publiek, maar ook het dienstbetoon van vrijwilligers op straat lijkt waar te maken wat Rogge vanavond over Peking zei: One world, One dream. You are the dream.

    • Bettine Vriesekoop