Ajax één helft fris en gretig tegen Arsenal

Arsenal-speler Cesc Fabregas (links) in duel met Ajacied Luis Suarez tijdens het Amsterdam-tournament. Foto AP Arsenal's Cesc Fabregas, left, and Ajax' Luis Suarez, right, vie for the ball during their soccer match during the Amsterdam tournament at the ArenA stadium in Amsterdam, Netherlands, Friday, Aug. 8, 2008. (AP Photo/Peter Dejong) Associated Press

Ajax 2 - Arsenal 3

Ruststand 2-0. 35. Suarez 1-0, 36. Huntelaar 2-0, 65. Adebayor 2-1, 75. Bendtner 2-2, 83. Adebayor 2-3. Scheidsrechter: Blom. Toeschouwers: 30.000.

Aanvankelijk presenteerde het vernieuwde Ajax van trainer Marco van Basten zich gisteravond in het Amsterdam Tournament fris en gretig aan de eigen supportersschare. Twee wonderschone doelpunten van Luis Suarez en Klaas Jan Huntelaar bezorgden de ploeg voor rust een verrassende voorsprong tegen Arsenal, maar na de hervatting stelde de nummer drie van de Premier League van vorig seizoen orde op zaken: 2-3.

De Londense club, woensdag tegenstander van FC Twente in de voorronde van de Champions League, verscheen op volle oorlogssterkte in de Arena. Arsenal liet zich aanvankelijk verrassen door de beweeglijke voorhoede van Ajax. Het team van Van Basten werd in de tweede helft weggespeeld op het middenveld en ging uiteindelijk mede ten onder aan verdedigingsfouten.

Toch keek Van Basten tevreden terug op de eerste serieuze krachtmeting in de Arena. „Na de rust zaten we er doorheen”, constateerde ook de oud-bondscoach. „Zeker toen Arsenal een tandje bijzette. Dit team is verder in de voorbereiding dan wij. Maar in de eerste helft heeft Ajax mij aangenaam verrast.’’

Alle spelers van Ajax voetbalden met hartslagmeters. De inspanningsfysioloog van de club kan aan de hand van de resultaten concluderen hoe de ploeg er fysiek voor staat. De toeschouwers in de Arena zagen tal van nieuwe gezichten bij hun favoriete club. In de defensie speelde de Spaanse aanwinst Oleguer tot de tegentreffers heel degelijk, maar in de tweede helft kon hij het onheil niet keren. Lichtgewicht Vurnon Anita maakte verschillende fouten en gaf daarmee aan dat Ajax in de laatste linie nog versterking nodig heeft.

Nieuweling Ismail Aissati opereerde op het middenveld sober en tamelijk onopvallend. De Argentijnse aanvaller Dario Cvitanich toonde vooral veel dynamiek. Miralem Sulejmani had de pech dat de pijp leeg was bij Ajax toen hij het veld betrad. De recordaankoop (16,25 miljoen euro) demonstreerde op de linkerflank toch zijn snelheid. Van Basten verwacht dat hij over een week zijn conditionele achterstand heeft weggewerkt en een hele wedstrijd kan spelen.

Maandag was het nog bijltjesdag bij Ajax. ’s Ochtends gooide Van Basten een steen in de tot dan toe rimpelloze vijver. Albert Luque, Kenneth Perez, Laurent Delorge en Jurgen Colin kregen te horen dat zij zich in het vervolg moeten melden bij Jong Ajax. George Ogararu, Leonardo, Dennis Rommedahl en Kennedy Bakircioglu behoren nog wel tot de A-selectie, maar ook voor hen is er bij Ajax weinig toekomst meer. De kille sanering past in het streven van Van Basten om de selectie – uitgedijd door aankopen van oud-trainer Henk ten Cate en de eveneens vertrokken technisch directeur Martin van Geel – terug te brengen van 35 naar zo’n 24 spelers.

Daarin moeten keuzes worden gemaakt. Maar dat die nadelig uitvallen voor Perez verdient in menselijk opzicht allerminst de schoonheidsprijs en is ook op sportief gebied discutabel. De Deense aanvallende middenvelder werd een half jaar geleden nog door Ajax teruggekocht van PSV om de ontstane vacature van Wesley Sneijder op te vullen. Nu moet hij in feite plaatsmaken voor de jongste aankoop Ismail Aissati. De oud-PSV’er werd vorig seizoen door vier trainers niet opgesteld: Ronald Koeman, Jan Wouters, Sef Vergoossen en Jong Oranje-coach Foppe de Haan. Maar Van Basten heeft ook de negentienjarige Mitchell Donald achter de hand die in de voorbereiding op het middenveld een sterke indruk maakte.

Perez beschikt over twee eigenschappen waar Van Basten in zijn hoedanigheid als bondscoach een broertje aan dood bleek te hebben. Hij is niet gecharmeerd van mondige spelers en van voetballers die hun verdedigende taken verwaarlozen. Clarence Seedorf en Mark van Bommel weten er alles van.

In het geval van Perez staat daar tegenover dat hij over een groot rendement beschikt, ploeggenoten met steekpassjes regelmatig vrij voor het doel zet en een aardige trap in de benen heeft voor schoten uit de tweede lijn. De stilist heeft zich niet neergelegd bij zijn ‘degradatie’. Zijn advocaat wendde zich gisteren tot de arbitragecommissie van de KNVB.

Technisch manager Danny Blind kreeg deze week de ondankbare taak de spelers die door Van Basten werden teleurgesteld, weer moed in te praten. Daarvoor toog hij speciaal naar het trainingskamp van Jong Ajax in Schoorl. De zaakwaarnemer van Perez zinspeelde op een financiële genoegdoening. Daarbij valt te denken aan een constructie waarin Ajax het salaris van de voetballer aanvult bij een nieuwe werkgever die niet hetzelfde honorarium wil of kan betalen. De Amsterdamse club zal alles in het werk stellen om Perez voor de sluiting van de transfermarkt op 31 augustus van de hand te doen. Van Basten wilde gisteravond weinig kwijt over Perez. „Ik wacht rustig af. Anderen moeten zich binnen de club maar met deze kwestie bezighouden.”

    • Erik Oudshoorn