2 Is de toekomst inderdaad aan de zichzelf veredelende mens?

Marcel Zuijderland ziet hem wel zitten, die `zichzelf veredelende mens`. En wie kan het met hem oneens zijn dat we dankzij de techniek met zijn allen langer en gezonder leven?

Toch is daar wel wat op af te dingen. Neem bijvoorbeeld de groep die op latere leeftijd kanker, diabetes of hart- en vaatziekten oploopt en dus niet echt in het voordeel is door die sterk gestegen levensverwachting. Bovendien is de grootste winst voor de volksgezondheid behaald door niet-technische ontwikkelingen zoals schoon drinkwater en verbetering van de hygiëne in het algemeen.

Merkwaardig is de opmerking dat we ook beschaafder zijn geworden. Ik hoop van harte dat Zuijderland ons nog eens gaat vertellen wat hij dan met beschaving bedoelt. Vast niet dat we elkaar niet meer de kop inslaan of dat er geen armoede en honger meer is in de wereld of dat we nooit medische handelingen ondergaan die niet strikt noodzakelijk zijn maar wel geld opbrengen. Maar wat dan wel?

    • Pieter Parmentier Diepenveen