zomeren in Istanbul

In elk land is de zomer anders.

Correspondent Bernard Bouwman legt uit waarom hij in het Turkse Istanbul thuis soms geen water heeft en hoe hij dan toch kan douchen.

Vorige week gebeurde het weer. „Ik heb slecht nieuws voor je”, zei een Turkse vriend toen hij terugkwam van het toilet. „Je hebt geen water.”

Geen water – het zijn twee woorden die in een seconde mijn bloeddruk door het dak doet gaan. Ik ben een Nederlander en in Nederland is het nog nooit voorgekomen dat, als ik de kraan opendraaide, ik alleen maar een klaaglijk en treurig geluid hoorde. Hier in Turkije gebeurt het continu en dan met name in de zomer. Stel je eens voor: je hebt de hele dag gewerkt in een temperatuur van 35 graden, je wilt lekker bijkomen onder de douche maar helaas – het waterleidingbedrijf in Istanbul heeft anders beslist.

Dat er zo vaak geen water is in Istanbul, heeft een aantal oorzaken. Ten eerste is het waterleidingssysteem behoorlijk fragiel. Bijna elke dag breekt er ergens in de stad een grote buis. Om die te repareren heeft het waterleidingbedrijf ISKI soms wel twaalf uur nodig. Maar veel Turken vermoeden dat ISKI vaak ook liegt. Ze zeggen dan, zo hoor ik vaak, dat er een pijp kapot is. Maar in feite willen ze op het waterverbruik bezuinigen en sluiten ze een wijk af voor een dag, ook al is er niets aan de hand.

Dat laatste nu zou mij niet verbazen. De Turkse autoriteiten liegen vaker tegen de burger. En de harde waarheid is dat Istanbul simpelweg niet genoeg water heeft. Deze zomer zijn de waterreservoirs van de stad nog maar voor 20 procent gevuld. De komende jaren gaat dat alleen maar erger worden – ook in Turkije wordt het klimaat warmer en droger en regent het dus simpelweg minder.

De autoriteiten zijn nu een campagne begonnen om de burger ertoe te bewegen minder water te gebruiken. Op Taksim-plein, waar ik woon, staat een informatiekraampje en dansen soms jongeren, verkleed als blauwe waterdruppels. Ik loop er met een boog omheen. Een koude douche zou mijn woede bekoelen. Die neem ik dan in mijn sportclub. Die heeft een noodreservoir.

    • Bernard Bouwman