Zeng Chunyan verwacht ‘tranen van ontroering’

Voor de Chinezen is de grote dag aangebroken. Urenlang stonden ze in de rij voor het Vogelnest om getuige te zijn van de openingsceremonie van de 29ste Olympische Spelen.

Vandaag werd in de hele wereld, zoals hier in de Indiase hoofdstad New Delhi, geprotesteerd tegen de Chinese bezetting van Tibet. Foto AFP Tibetans in exile shout anti-Chinese government and anti-Beijing Olympic Games slogans during a protest rally in New Delhi on August 8, 2008 the the opening day of the Beijing Olympic Games. India is home to more than 100,000 Tibetan refugees, including exiled spiritual leader the Dalai Lama and radical youth groups, and has seen frequent protests since an outbreak of unrest in Tibet on March 10. AFP PHOTO/RAVEENDRAN AFP

Bettine Vriesekoop

„Hier heb ik nu maanden van gedroomd. Ik heb een kaartje omdat ik vrijwilliger ben”, zegt studente Zeng Chunyan die in een van de lange rijen wachtenden staat voor het Vogelnest in Peking, het futuristische stadion waar ze een paar uur later de openingsceremonie van de Olympische Spelen zal meemaken. Het wordt een megaspektakel, zoveel is zeker. „Ik weet nu al dat ik kippenvel zal krijgen en dat ik zal huilen van ontroering. Het is zo’n groot moment voor ons Chinezen”, zegt Zeng opgewonden.

Leger en politie hebben jarenlang getraind om juist op dit moment rustig maar met de grootst mogelijke alertheid te opereren en elk verdacht voorwerp en elke verdachte actie op te merken. Leger- en brandweerauto’s staan met draaiende motor voor het stadion. Er schijnen ook duizenden politieagenten in burger op de been te zijn. De brede toegangsweg naar het Vogelnest is over kilometers voor alle verkeer afgesloten, en is nu gebruikt door toeschouwers, op weg naar het stadion. Ze worden door vrijwilligers, jongens in grijze broeken en wit-blauwe shirts, langs de controleposten geleid waar iedereen elektronisch wordt gefouilleerd en alle handbagage door scanners wordt gehaald, op zoek naar munten, flesjes, etenswaar of computers.

Een groep van honderd danseressen van een kunstacademie uit Shandong gaat giechelend op de foto. Zhang Tianyi, een meisje van zeventien, is zo zenuwachtig voor haar optreden dat ze er nachten niet van heeft kunnen slapen. „We hebben hier een jaar voor getraind. Mijn ouders zitten thuis voor de televisie. Ze zullen huilen van trots”, zegt Zhang.

Zhao Moni is vrijwilliger bij een van de olympische sponsors.

Vervolg Spelen: pagina 11

Een feest met 40.000 siervuurpijlen

Spelen

Vervolg Spelen van pagina 1

Ze heeft geen kaartje maar heeft wel de repetities van dichtbij kunnen meemaken.

Onder de toeschouwers in het stadion zijn enkele honderden slachtoffers van de aardbeving, afgelopen voorjaar in het zuiden van China. „Ze zullen niet worden vergeten”, zegt Zhao.

De openingsceremonie zou naar schatting drieënhalf uur duren. Met meer dan 15.000 artiesten en technisch personeel in een onovertroffen schouwspel, door miljarden mensen over de hele wereld bekeken. Het is tevens de duurste openingsceremonie tot nu toe. Peking heeft er rond de 80 miljoen euro aan uitgegeven, tweemaal zoveel als vier jaar geleden bij de Spelen in Athene. Rond het Vogelnest zouden meer dan 29.000 siervuurpijlen de lucht ingaan en nog eens 11.000 op tachtig locaties elders in de stad, inclusief de Chinese Muur bij Badaling.

Om waar te maken dat dit de ‘Spelen voor het Volk’ zijn, zou de ceremonie voor degenen die geen kaartje hebben kunnen bemachtigen, op honderden plekken in de stad op grote schermen rechtstreeks zijn te volgen. De uit Peking afkomstige popster Liu Huan zou, zo werd verwacht, samen met de Britse zangeres Sarah Brightman het themalied van de 29ste Spelen vertolken.

De regie bij de openingsceremonie is in handen van filmregisseur Zhang Yimou. Hij heeft er vier jaar aan gewerkt, fulltime. Zhang, bekend van films als the House of the Flying Daggers and Raise the Red Lantern, vertelde deze week dat zijn voorstelling het oude en nieuwe China zal uitbeelden, een compilatie van alles wat de Chinese cultuur vertegenwoordigt en waar het Chinese volk voor voor staat. Tot grote verontwaardiging van de Chinese organisatoren lekte een deel van de ceremonie uit toen vorige week een filmploeg van de Koreaanse zender SBS de generale repetitie filmde en op de Koreaanse televisie uitzond. De beelden waren ook op Youtube te zien.

Vlak voor de openingsceremonie was het nog de vraag wie de olympische vlam zou ontsteken nadat president Hu Jintao de Spelen voor geopend heeft verklaard. Een voor de hand liggende keuze was de man die in 1984 het eerste olympische goud voor China veroverde: de 49-jarige schutter Xu Hiafeng. Ook andere namen circuleerden: de drievoudige olympisch kampioen schoonspringen Fu Mingxia, het Chinese IOC-lid He Zhenliang, drievoudig olympisch kampioen turnen Li Ning en Lang Zheng, het vierjarige jongetje dat de soldaten bedankte nadat ze hem na de aardbeving in Sichuan onder het puin vandaan hadden gehaald.

    • Bettine Vriesekoop