Wie of wat bepaalt wat public reason is?

Volgens Herman Philipse staat minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, CU) voor een dilemma (nrc.next, 31 juli). In het embryodebat zou hij moeten kiezen tussen bijbel en public reason - oftewel, tussen religieuze argumenten en argumenten die behoren tot het `publieke begrip`. Maar wie of wat is die public reason? De stem van de Rede? De stem van de meerderheid? De stem van de nazidokter? Voor de voortgang van het debat doen de gesprekspartners er beter aan de bronnen van hun argumenten buiten beschouwing te laten. Bij het toekennen van Michelinsterren maakt het immers ook niet uit hoe de chef zijn creatie noemt (kennis, geloof, wetenschap), waar hij zijn inkopen doet (kerk, laboratorium, bibliotheek), en in welke verhouding de ingrediënten deel uitmaken van het gerecht (dogma, hypothese, fantasie). Zo is het ook met argumenten: bij sommige komen we terug, bij andere is het eens maar nooit weer.

Brieven en opiniestukken met naam en woonplaats sturen naar opinext@nrc.nl

    • Jelle de Vries