Wie het talent ontdekt, is niet meteen de gelukkigste

Vanavond maakt Miralem Sulejmani wellicht zijn debuut bij Ajax in de Amsterdam Arena. Voor het Servische talent betaalde Ajax 16,25 miljoen euro aan Heerenveen.

Sulejmani Foto Pics United Onderwerp/Subject: Training Ajax Reklame: Club/Team/Country: Ajax Seizoen/Season: 2008/2009 FOTO/PHOTO: Ajax's Miralem SULEJMANI Trefwoorden/Keywords: $12 ±1215029461027 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. PICS UNITED;VERHALLE, RUUD

Als SC Heerenveen in 2006 Miralem Sulejmani wil aantrekken, is de Friese club afhankelijk van AZ waar hij op dat moment stage loopt. AZ besluit echter af te zien van het dan nog onbekende Servische voetbaltalent. Over zijn capaciteiten bestaat bij AZ geen twijfel. Wel is er onduidelijkheid over zijn status bij Partizan Belgrado, de transfersom, maar ook over zijn zaakwaarnemers. „AZ is onderdeel van de DSB bank en wij kunnen ons niet permitteren in een kwaad daglicht te komen door het aantrekken van een voetballer”, legt technisch directeur Marcel Brands nu uit.

De Nederlandse spelersagent Winnie Haatrecht, die de aanvaller bij AZ heeft aangeboden, meldt zich dan in Heerenveen. Daar ontmoet hij minder terughoudendheid. Heerenveen heeft Sulejmani in Groningen op vijftienjarige leeftijd al eens in actie gezien op het Eurovoetbaltoernooi voor jeugdspelers. Daarna is manager scouting Bert Pijffers hem nog eens gaan bekijken in een interland van Servië voor jeugdvoetballers. Hij is onder de indruk.

Ook in de computer van Ajax staat al de naam van Sulejmani. Scout Gerrie Mühren heeft hem op vijftienjarige leeftijd zien spelen en dacht: hier loopt een supertalent! Bij Ajax wordt vooralsnog niets met zijn ontdekking gedaan.

SC Heerenveen onderzoekt wat de status is van Sulejmani en concludeert met behulp van zijn Servische zaakwaarnemer Jovica Radonjic dat hij bij Partizan Belgrado slechts een opleidingsovereenkomst heeft getekend en geen spelerscontract. Volgens de internationale transferregels zou Partizan slechts 265.000 euro aan opleidingskosten mogen vragen en geen afkoopsom. De Serviërs willen echter 700.000 euro voor Sulejmani. Heerenveen weigert dat te betalen en houdt vast 265.000 euro. „Eerst dachten we: waar beginnen we aan”, zegt algemeen directeur Yme Kuiper. „Maar toen we alles nog eens goed bekeken, was het niet zo ingewikkeld.” Op 5 december 2006, zijn achttiende verjaardag, tekent de speler die in eerste instantie lid was van BSK Bataj-nica bij Heerenveen een vierjarig contract met een optie van nog twee extra seizoenen.

Partizan stapt dan naar het district waar de club in Servië onder valt. Dat schorst Sulejmani met onmiddellijke ingang voor een half jaar. De maatregel wordt overgenomen door de Servische voetbalbond. SC Heerenveen ervaart dat als een drukmiddel. „Als wij genoegen hadden genomen met het betalen van een bepaald bedrag zou de bond bewerkstelligen dat de schorsing werd opgeheven”, aldus Kuiper. Heerenveen heeft bedenkingen over deze praktijken en stapt naar de FIFA. De wereldvoetbalfederatie wacht zo lang met het behandelen van de klacht dat er al vier maanden voorbij zijn als duidelijk wordt dat Sulejmani ten onrechte is geschorst.

Halverwege het seizoen 2007-2008 gaat Sulejmani vaker spelen voor het eerste elftal van Heerenveen. Sulejmani ontpopt zich als een snelle dribbelaar die ook nog makkelijk scoort. Hij maakt in een half seizoen vijftien doelpunten.

Rond Kerst 2007 is zijn vader in Nederland en die gelegenheid grijpt SC Heerenveen aan om over een verbeterde aanbieding te praten. Zijn salaris kan omhoog, in ruil voor verlenging van het contract tot 2013. Het bevalt Sulejmani in Friesland en directeur Kuiper krijgt de indruk dat hij zijn handtekening gaat zetten. Hij ziet dit bevestigd als de publiekslieveling in het supportersblad FEANfan aangeeft dat het goed is voor zijn ontwikkeling bij Heerenveen te blijven. Tot verbazing van de clubleiding verklaart Sulejmani nog geen twee weken later onder de kop ‘Het is tijd om weg te gaan bij Heerenveen’ in het weekblad VI het tegenovergestelde. Wat is er in die tussentijd gebeurd?

Intussen heeft Vlado Lemic zijn diensten heeft aangeboden aan Sulejmani. De Serviër treedt op als intermediair tussen clubs, zaakwaarnemers en voetballers. Door zijn contacten bij topclubs als Chelsea en Real Madrid heeft hij veel invloed op talentvolle spelers en bestuurders. Bij PSV krijgt hij jarenlang meer dan een voet tussen de deur tot doelman Heurelho Gomes, die hij ook begeleidt, in een vraaggesprek met hetzelfde VI, een breuk forceert. De formule komt overeen met wat Sulejmani bij Heerenveen probeert te bereiken. Lemic heeft de voetballer én zijn zaakwaarnemer ervan kunnen overtuigen dat hij bij een andere werkgever uit zijn netwerk minimaal twee keer zoveel kan verdienen. Hij is echter niet in bezit van een FIFA-licentie, dat geldt wél voor Radonjic.

Marco van Basten, dan nog bondscoach maar vanaf 1 juli de nieuwe trainer van Ajax, is onder de indruk geraakt van de voetballer. In de wedstrijd Heerenveen-Ajax heeft hij de Serviër eind maart gezien. Ajax opent de onderhandelingen met Heerenveen, dat het talent niet kwijt wil en derhalve geen prijs noemt. Technisch manager Danny Blind is dan nog niet in dienst van Ajax, interim-directeur Henri van der Aat onderhoudt de contacten.

Heerenveen kan vragen wat het wil. Ajax moet zijn bod een paar keer verhogen. Uiteindelijk vinden de partijen elkaar in een afkoopsom van 16,25 miljoen euro. De duurste binnenlandse Nederlandse transfer. Sulejmani gaat ruim twee keer zoveel verdienen. Kuiper: „Binnen een half jaar waren we na Alves nog een tweede crack kwijt. Dat neemt het publiek je natuurlijk niet in dank af. Maar als het om dit soort bedragen gaat moet je de verantwoordelijkheid voor de continuïteit van de club in ogenschouw nemen. Het kan zijn dat hij over twee jaar niet meer zoveel waard is.”

Ajax merkt dat een internationale topclub ook Sulejmani wil en dat die meer wil betalen. Dat drijft de prijs op. „Er is bij het bepalen van ons bod gekeken naar zijn leeftijd, kwaliteit en de marktprijs”, zegt Blind. „Het was in ons voordeel dat Sulejmani graag naar Ajax wilde. Hij ziet Ajax nu als de beste stap in zijn carrière.”

Ajax heeft weloverwogen het recordbedrag van 16,25 miljoen euro voor Sulejmani betaald. Hoewel de speler maar een half jaar zijn klasse heeft getoond in de eredivisie. Ajax gaat ervan uit dat hij over een paar jaar minimaal hetzelfde opbrengt. Rest de vraag: heeft AZ dan in 2006 een enorme inschattingsfout gemaakt? Brands: „Wie zegt dat Sulejmani zich ook bij ons zo goed zou hebben ontwikkeld?”

    • Erik Oudshoorn