Was er net rust, komt de probleemjeugd

Waar winden stedelingen zich over op? In Rotterdam vrezen bewoners de komst van een opvangtehuis voor Turkse probleemjongeren, én nieuwe hoogbouw. „We worden omsingeld.”

Volgende week zondag razen de Formule 1-auto’s weer door de binnenstad van Rotterdam. Maar wie een alledaagse variant van Monaco aan de Maas wil beleven, moet op een willekeurige avond de Rochussenstraat nabij het centrum bezoeken. Succes verzekerd. „Wie het zebrapad oversteekt, speelt Russisch roulette”, zegt een van de bewoners, Jocé Bloks (51), van de straat in het Oude Westen.

Maar „een racebaan vlak voor de deur” is tot daaraan toe. Wat te denken van de plannen om het nabijgelegen jongerenhostel Stayokay (138 bedden) volgend jaar om te vormen tot een opvangtehuis voor Turkse probleemjongeren? Of van de voorgenomen uitbreiding van de Hogeschool Rotterdam met een vier etages tellend paviljoen van bijna zeventien meter hoog, schuin tegenover haar woning? Nu ligt daar nog een plantsoen met zeven bomen. Dat fraaie uitzicht dreigt plaats te moeten maken voor wéér een bouwput. Uitgerekend in het jaar dat Rotterdam zichzelf heeft uitgeroepen tot ‘Groene Stad’. Bloks en haar buurtgenoten hekelen die dubbele moraal.

Hun woonomgeving, nabij het Museumpark en het Erasmus Medisch Centrum, staat bij de gemeente Rotterdam te boek als een zogeheten vipgebied: een van de dertien locaties die komende jaren topprioriteit hebben. Zodat Rotterdam uiteindelijk wél die aantrekkelijke woon- en werkstad wordt waar hoogopgeleiden zich willen vestigen. „Wij voelen ons in elk geval geen vips”, schampert Kees Schuijff (52), die al 25  jaar aan de Rochussenstraat woont.

Sinds enkele jaren is de rust in dit deel van de ‘probleemstad’ Rotterdam weer enigszins hersteld, zegt Schuijff. Auto’s worden niet meer te pas en te onpas opengebroken, het aantal straatovervallen is fors afgenomen. Toch is „de drukkende aanwezigheid van een serie coffeeshops, hier pal achter aan de Binnenweg” vrijwel dagelijks voelbaar. Even verderop, bij het Sophia Kinderziekenhuis, signaleert Bloks de laatste maanden steeds vaker straatprostituees, die hun diensten in de late avonduren aanbieden. „Een ordinaire afwerkplek, waar ik regelmatig condooms vind.”

Nee, wonen aan dit deel van de Rochussenstraat is geen pretje. Dat Rotterdam kampt met achterstallig onderhoud is de bewoners bekend. En dat een Rotterdammer over een groot incasseringsvermogen dient te beschikken, beseffen zij ook. Wonen in een grote stad betekent simpelweg overlast accepteren. „Maar de grens is nu wel bereikt”, zegt Sonia van de Wal (32). Anderhalf jaar geleden betrok zij haar woning aan de Rochussenstraat. Nu overheerst het knagende gevoel dat „wij hier door allerlei ellende worden omsingeld”.

Grootste bron van zorg is het Turkse opvangtehuis. Via een medewerker van het jeugdhotel hebben de bewoners zes weken geleden een interne e-mail toegespeeld gekregen. In het schrijven wordt melding gemaakt van een principeovereenkomst over de verkoop van het hotel aan de Rochussenstraat aan het Landelijk Islamitisch Centrum Nederland. Dit zou het pand daarna overdragen aan de Vereniging ABI, die daar vervolgens een internaat voor veertig tot zestig Turkse probleemtieners wil vestigen. Wie de stichting belt, krijgt een privépersoon aan de lijn, die niets met ABI (Turks voor ‘grote broer’) van doen zegt te hebben en op geërgerde toon de verbinding verbreekt.

Dat laatste doet manager Chris Hommes van Stayokay niet. Maar hij wil de verkoop van het pand aan het Landelijk Islamitisch Centrum Nederland „bevestigen noch ontkennen”. Even later zegt hij dat de landelijke hotelketen nog in gesprek is met „enkele geïnteresseerde partijen” over de overname van de Rotterdamse vestiging. Namen weigert hij prijs te geven. „Ik reageer niet op speculaties, maar wat ik wel kan zeggen is dit: zolang wij ons pand nog niet verkocht hebben, is er geen enkele reden voor paniek.”

Geconfronteerd met de e-mail zegt Hommes deze nimmer onder ogen te hebben gehad. Een gesprek met de verontruste bewoners acht hij „in dit stadium weinig zinvol, omdat wij op dit moment weinig te melden hebben”. Zeker is vooralsnog alleen dat Stayokay in mei of juni van het volgend jaar verhuist naar de kubuswoningen aan de Blaak.

De gemeente zegt geen weet te hebben van een eventueel Turks internaat aan de Rochussenstraat. „Wij zijn ook geen partij in deze transactie”, aldus een woordvoerder. Maar mochten de geruchten op waarheid berusten, dan „wil de gemeente uiteraard geïnformeerd worden”. Via een gebiedscoördinator van het Oude Westen hebben de bewoners gisteren echter de bevestiging gekregen dat het jeugdhotel wel degelijk in gesprek is met het Landelijk Islamitisch Centrum Nederland.

Diezelfde organisatie werd vorige maand in een uitzending van het tv-programma Nova indirect in verband gebracht met de omstreden islamitische prediker Fethullah Gülen. Reden temeer, zegt Schuijff, voor „een gezonde dosis wantrouwen”. Zijn buurtgenoten en hij eisen dan ook opheldering. „Het is vooral de schimmigheid die ons zorgen baart.”

    • Mark Hoogstad