Voetbalploeg van De Haan verliest veel kracht

Voor het eerst sinds 1952 speelt een Nederlands voetbalteam op de Olympische Spelen. Maar bondscoach Foppe de Haan was niet tevreden over het spel tegen Nigeria (0-0).

Niet alleen de verzengende hitte bleef gisteren hangen na de openingswedstrijd van Nederland tegen Nigeria in het olympische voetbalstadion van Tianjin. Bondscoach Foppe de Haan betwistte tot na het laatste fluitsignaal de directe rode kaart voor Evander Sno, uitte in de catacomben zijn zorgen over de voetblessure van Roy Makaay en kon ook zijn ergernis niet verbergen over het spel van zijn ploeg tegen Nigeria (0-0). „Ik noem het een vorm van er te gemakkelijk over denken.”

Het was voor de Nederlandse voetballers het eerste olympische optreden sinds 1952 in Helsinki. Maar de ploeg opende de Zomerspelen niet zoals De Haan zich zal hebben voorgesteld. Nederland hield aan de modale wedstrijd met de Nigerianen één punt en veel krachtverlies over.

„Ik ben niet ontevreden”, begon De Haan na afloop zijn relaas. Maar uit zijn analyse bleek het tegendeel. „Het was al niet fantastisch en dan heb ik ook nog wat spelers die niet begrijpen wat het spelen van een olympisch toernooi inhoudt. Je moet geen leuke dingen willen doen, want dan lijd je balverlies. Dit soort wedstrijden in tropische omstandigheden moet je gewoon zonder franje winnen.”

De Haan gaf aan met een aantal spelers nog eens stevig te willen spreken. Hij noemde verdediger Kew Jaliens „veel te slap”, vond dat middenvelder Hedwiges Maduro „veel te weinig initiatief” toonde, meende dat spits Gerald Sibon „veel te slordig” was en stelde dat middenvelder Otman Bakkal „echt heel slecht” inviel. De bondscoach besloot zijn verhaal door het tempo van invaller Evander Sno te vergelijken met „dat van de Tachtigjarige Oorlog”.

Het is een teken dat de jeugdinternationals de onbevangenheid missen waarmee ze in 2006 en 2007 het EK wonnen. Alleen Royston Drenthe speelde gisteren met dezelfde zorgeloosheid als destijds. De vleugelspeler van Real Madrid, waar hij geen basisplaats heeft, dreef met name voor rust zijn directe tegenstander Olubayo Adefemi op rechts tot wanhoop. Het is kenmerkend dat dit niet meer opleverde dan een gele kaart voor de Nigeriaan.

Het andere uiterste is Maduro, die met een hoofd vol zorgen lijkt te spelen. De Haan heeft vaker opgemerkt dat de middenvelder van Valencia op weg is naar zijn niveau van voorheen, maar verweet hem opnieuw het spel te veel „aan elkaar te breien”. „Ik ben gewoon helemaal leeg”, erkende Maduro nadat hij voortijdig naar de kant was gehaald door De Haan. „Dit was de warmste wedstrijd tot nu toe met de oefenduels in Hongkong erbij. En ik zweet al veel sneller dan de rest van de spelers.”

Het gelijkspel was een verrassing voor de Rotterdamse amateurtrainer Simon Kalika, die als assistent verbonden is aan de Nigeriaanse olympische ploeg. „Ik vond ons over negentig minuten zelfs iets beter dan Nederland”, zei hij na afloop. „Voor de wedstrijd verwachtte ik dat Oranje een klasse beter zou zijn dan wij, maar naar het einde rekende ik stiekem op een doelpuntje voor ons.”

Nederland heeft volgens Kalika een sterke ploeg met spelers die ondanks hun leeftijd ervaren zijn doordat ze bij grote clubs spelen. „Met Argentinië zijn ze voor mij favoriet voor de titel. Al zou je dat afgaand op de wedstrijd van vandaag niet denken.”

In de strijd om plaatsing voor de volgende ronde speelt Nederland tegen de Verenigde Staten en Japan, dat gisteren het eerste groepsduel in Tianjin verrassend verloor van Team USA (1-0). „Die ploegen hebben niet het niveau van Nigeria”, vond De Haan. De bondscoach moet het komende week mogelijk stellen zonder Sno, die een schorsing wacht wegens een gemene overtreding op een Nigeriaanse voet, en Makaay. De spits van Feyenoord liep tijdens de wedstrijd een forse kneuzing aan zijn rechtervoet op maar er was geen sprake van een breuk of schade aan het bandenstelsel, zo bleek uit een MRI-scan in het ziekenhuis. De medische staf kon vandaag nog niet zeggen hoe lang de aanvoerder is uitgeschakeld. De Haan liet wel weten dat de Feyenoorder zondag tegen de Amerikaanse ploeg niet meedoet.

Het uitvallen van Makaay, een van de drie dispensatiespelers, werd met teleurstelling ontvangen door het overwegend Chinese publiek. De aanvaller werd in Tianjin al bij de line-up uitbundig toegejuicht, wat mede te danken is aan de populariteit van zijn voormalige werkgever Bayern München in Azië. Makaay: „Op het vliegveld had ik dat al gemerkt. Nu zag ik zelfs een spandoek met ‘ik hou van je’ hangen. Dat heb ik nog nooit meegemaakt.”

    • Michiel Dekker