Verenigde Staten

Verenigde Staten Manhattan Meer dan tweehonderd voorstellingen zijn elk jaar tijdens de eerste twee weken van augustus te zien in theaters in het zuiden van Manhattan onder de naam New York International Fringe Festival. Een van de hoogtepunten is het toneelstuk Lucasville over een elf dagen durende opstand in een gevangenis in Ohio in 1993 waarbij een bewaarder en negen gevangenen omkwamen. Vijf overlevenden kregen hierop de doodstraf opgelegd. Over hen gaat dit stuk. Regisseur Staughton Lynd zegt geïntrigeerd te zijn door de kameraadschap onder de vijf, ondanks de verschillen in – in gevangenissen zo relevante – huidskleur. 8 t/m 24 aug. New York Int Fringe Festival, +1-212-279-4488, fringenyc.org. Diverse locaties Paralyzed actor Christopher Reeve, who played "Superman" shown in this scene from the first "Superman" film in 1978, died, according to news reports, October 11, 2004. Reeve, 52, has been paralyzed from the neck down since suffering an irreversible neck injury after being thrown by a horse during an equestrian event in 1995. REUTERS/Files HK REUTERS

Manhattan

Meer dan tweehonderd voorstellingen zijn elk jaar tijdens de eerste twee weken van augustus te zien in theaters in het zuiden van Manhattan onder de naam New York International Fringe Festival. Een van de hoogtepunten is het toneelstuk Lucasville over een elf dagen durende opstand in een gevangenis in Ohio in 1993 waarbij een bewaarder en negen gevangenen omkwamen. Vijf overlevenden kregen hierop de doodstraf opgelegd. Over hen gaat dit stuk. Regisseur Staughton Lynd zegt geïntrigeerd te zijn door de kameraadschap onder de vijf, ondanks de verschillen in – in gevangenissen zo relevante – huidskleur.

8 t/m 24 aug. New York Int Fringe Festival, +1-212-279-4488, fringenyc.org. Diverse locaties

New York

Een van de redenen waarom de huidige Amerikaanse economische malaise slechts beperkt tot New York is doorgedrongen, is het consumptiegedrag van toeristen. Traditioneel gezien zitten de aanjagers van dat consumptiegedrag, reclamebureaus, op Madison Avenue. Daarover gaat de nu lopende succesvolle tv-serie Mad Men. De Science Industry Business Library onderzoekt de materie in ‘Real men en women of Madison Avenue: their impact on American culture’. De nadruk ligt op het werk van reclametekstschrijvers en grafisch ontwerpers. Inclusief advertenties uit bladen als Ladies Home Journal en Women’s Home Companion. T/m 26 sept. Science Industry Business Library, 188 Madison Avenue, +1-212-592-7000, nypl.org/research/sibl

En verder

In Bryant Park nog tweemaal een filmklassieker op maandag op The Lawn. Op 11 aug The Candidate, 17u en op 18 aug Superman, 17u; Kirchner en de Berlijnse straten, een serie van zeven schilderijen van de Duitse schilder Ernst Ludwig Kirchner, uit 1913-1915. MoMa New York. Inl www. moma.org/exhibitions; Drie Vermeers uit de collectie van de staalbaron Frick. T/m 2 nov 1 East 70 Street, Upper East Side Manhattan +1-212-288-0700, frick.org