Uitbreiding leger Afghanistan

De Verenigde Staten hebben ingestemd met een voorstel van de Afghaanse regering om het leger van Afghanistan substantieel uit te breiden. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, gisteren verklaard.

Het Afghaanse leger zal volgens het Pentagon groeien van een reeds gepland aantal van 80.000 manschappen naar ongeveer 122.000 over vijf jaar. De uitbreiding kost meer dan 10 miljard dollar en zal grotendeels door de VS en zijn bondgenoten worden betaald. Gates’ woordvoerder zei dat het Pentagon een beroep zal doen op geallieerden om het plan te financieren.

De versterking van de Afghaanse strijdkrachten vormt een antwoord op de toenemende dreiging van de Talibaan en hun bondgenoten van de afgelopen maanden. Vanwege de oorlog in Irak is het voor de Amerikanen moeilijk om de militaire aanwezigheid in Afghanistan te versterken.

Wel kondigde het Pentagon aan dat de commandostructuur van de Amerikaanse missie in Afghanistan zal worden geïntegreerd met die van de NAVO. Het Pentagon en de NAVO hopen daarmee troepen flexibeler te kunnen inzetten.

Tot nu toe vallen 19.000 Amerikaanse soldaten die actief zijn in Oost-Afghanistan buiten de bevelsstructuur van de NAVO-missie in Zuid-Afghanistan. Die staat onder bevel van de Amerikaanse generaal David McKiernan. Vijftienduizend Amerikaanse soldaten maken overigens al deel uit van deze NAVO-missie.

Het aantal Amerikanen dat in Afghanistan is gedood is opgelopen tot vijfhonderd, volgens tellingen van het persbureau AP. In de maanden mei, juni en juli vielen in totaal 65 doden. Dat is meer dan in andere driemaandelijkse perioden sinds het begin van de Amerikaanse operatie in Afghanistan in 2001.

In juli was het aantal Amerikaanse slachtoffers in Afghanistan voor het eerst hoger dan dat in Irak sinds daar in 2003 de oorlog begon. Ook het aantal Afghaanse burgerslachtoffers is fors toegenomen. (AP)