Televisie Voorkeur

Misdaadverslaggever Bas van Hout ging voor het programma NieuwsLLink een week naar Manilla om te onderzoeken hoe zijn collega’s op de Filippijnen hun werk doen. Hij wordt met Marlon Ramos ingedeeld bij een bepaald politiedistrict. Elke dag haalt hij hier zijn nieuws alsof hij brood bij de bakker haalt. De wil van de politiechef is wet. Het web van corruptie, intriges en vriendjespolitiek blijkt complex. Voor een paar centen is alles en iedereen te koop: verdachten, getuigen, maar ook de politie zelf. Ned.2, 21.20-22.00u. Bas van Hout op de Filippijnen Foto: Llink

actualiteiten

EénVandaag. Gesprek met Joke Lanphen, vice-voorzitter van de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN). De VHN merkt dat Nederlanders steeds vaker voor medische wissewasjes een beroep doen op de huisartsenpost , waardoor de zorg voor ernstige aandoeningen buiten kantooruren in het gedrang komt. En een reportage over de medaillestrategie van China. Duizenden sporters zijn jarenlang gedrild om de droom waar te maken: meer gouden medailles winnen dan de andere landen. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova. Aandacht voor het escalerende conflict tussen Georgië en Rusland over de opstandige Georgische regio Zuid-Ossetië. Ned.2, 22.15-22.40u.

documentaire

Het uur van de wolf: Het olympisch vogelnest van Herzog & De Meuron. Documentaire over de totstandkoming van het olympisch stadion in Peking. Het ontwerp van de Zwitserse architecten Herzog en De Meuron viel meteen in de smaak in China. Het stadion lijkt op een vogelnest en een Chinees gezegde luidt ‘Bouw een nest om de Phoenix aan te trekken’. Stukje bij beetje zien we het indrukwekkende stalen nest verrijzen. Hoewel Herzog en De Meuron de Europese democratie prefereren, zeggen ze ook dat een gebouw van deze omvang en complexiteit in Europa niet in krap vier jaar gebouwd had kunnen worden.. Ned.2, 23.15-0.15u.

informatief

Der Klimaschock und seine Folgen. Eerste van een serie documentaires over nu al merkbare gevolgen van de opwarming van de aarde. Dit keer over zandstormen in China. Stormwinden waaien het zand vanuit de Gobiwoestijn in de richting van Peking. Dat gebeurde altijd al, maar het neemt steeds heftiger vormen aan. In maart 2004 vond een conferentie plaats in Seoel over dit probleem, dat zich ook voordoet in Korea en Japan. Het op grote schaal aanplanten van bomen lijkt de enige manier om de zandstormen tegen te gaan. In China gebeurt dat nu, maar het is de vraag of het op tijd is. Arte, 19.00-19.45u.

Mum’s the business. Reportage over mumpreneurs: moeders annex zakenvrouwen. Het aantal vrouwen met een eigen bedrijf(je) is sinds het jaar 2000 met ongeveer 20 procent gegroeid (in Groot-Brittannië). Veel vrouwen denken dat het combineren van werk en gezin makkelijker gaat als je eigen baas bent. Presentator Saira Khan wil weten of het zo werkt. BBC 2, 20.00-20.30u.

Drama

The Tudors. Aflevering 2 van de Britse dramaserie over de beginjaren van de heerschappij van koning Hendrik de Achtste. Als Hendrik te horen krijgt dat Karel V keizer is geworden van het Heilige Roomse Rijk, besluit hij tot een bondgenootschap met de Spanjaarden en laat zijn voorgenomen samenwerking met de Fransen lopen. Maar dit doorkruist de plannen van kardinaal Wolsey om tot paus gekozen te worden. BBC 2, 22.00-23.00u.

De vloer op. Bekende acteurs improviseren op door Peter de Baan aangereikte spelsituaties. Ned.2, 22.55-23.25u.

Twin Peaks. Zesde deel van een cultserie uit de jaren 90. In het fictieve Amerikaanse stadje Twin Peaks wordt het lijk van de 17-jarige Laura Palmer gevonden. Agent Dale Cooper onderzoekt de zaak. België 2, 23.10-23.55u.

amusement

Comedy connections. Serie over populaire Britse komische tv-series van lang geleden. Ripping yarns werd uitgezonden van 1975 tot 1979 en gaat over het leven op een sjieke jongensschool. De grap: de jongens worden gespeeld door volwassenen. BBC 1, 23.35-0.15u.

Olympische spelen

Voor het complete programma in Peking verwijzen we naar pagina 11 van deze krant of nrc.nl/spelen

Sportjournaal. Samenvatting van de openingsceremonie in het olympisch stadion in Peking. Ned.1, 18.45-19.00u. en Ned.3, 22.40-22.55u.

Hoogtepunten van de dag. Samenvattingen, commentaren en interviews rond de wedstrijden van vandaag. Ned.1, 20.33-21.29u.

Studio Sportzomer. Mart Smeets live vanuit het HHHuis in Peking. Tafeldame deze week: Bettine Vriesekoop. Gasten: voormalig tophockeyer Jacques Brinkman en Bert Goedkoop, bondscoach van de beachvolleyballers. Ned.1, 23.05-23.55u.

Rechtstreeks verslag. Live vanuit Peking: wielrennen, turnen, judo en roeien. Ned.1, 4.55-7.00u.