Spanje

Spanje Madrid In het Museo Reina Sofía, onderkomen van Picasso’s beroemde Guernica, zijn op de tentoonstelling Máquinas & Almas (machines en zielen) vaak spectaculaire installaties te zien van 17 hedendaagse kunstenaars van naam, die de grenzen tussen kunst, wetenschap en technologie doen vervagen. Onder de exposanten is de Nederlander Theo Jansen, die van pvc-buizen ‘strandbeesten’ maakt, skeletachtige constructies die lopen op windkracht. In het museum doen ze dat in de patio. Een griezelig echte robotman van David Hanson zingt een liedje van David Byrne, vocalist van de Talking Heads. Verder zijn er lichtsculpturen van Paul Friedlander en bewegende sculpturen van ferrovloeistof van de Japanse Sachiko Kodama. Drink koffie in het futuristische restaurant met een rode catamaran als plafond. Museo Centro de Arte Reina Sofía, C/ Santa Isabel, 52, Madrid. T/m 13 okt ma-za 10-21u, zo 10-14u30, di dicht. 0034 917741000, www.museoreinasofia.es IJmuiden, 25/05/05. De Animari Percipiere een van de strandbeesten van beeldend kunstenaar Theo Jansen. De beesten lopen t/m 10 Juni op het strand van IJmuiderslag tussen 12.00 en 16.00 uur. Foto Leo van Velzen/Nrc.Hb.
Spanje Madrid In het Museo Reina Sofía, onderkomen van Picasso’s beroemde Guernica, zijn op de tentoonstelling Máquinas & Almas (machines en zielen) vaak spectaculaire installaties te zien van 17 hedendaagse kunstenaars van naam, die de grenzen tussen kunst, wetenschap en technologie doen vervagen. Onder de exposanten is de Nederlander Theo Jansen, die van pvc-buizen ‘strandbeesten’ maakt, skeletachtige constructies die lopen op windkracht. In het museum doen ze dat in de patio. Een griezelig echte robotman van David Hanson zingt een liedje van David Byrne, vocalist van de Talking Heads. Verder zijn er lichtsculpturen van Paul Friedlander en bewegende sculpturen van ferrovloeistof van de Japanse Sachiko Kodama. Drink koffie in het futuristische restaurant met een rode catamaran als plafond. Museo Centro de Arte Reina Sofía, C/ Santa Isabel, 52, Madrid. T/m 13 okt ma-za 10-21u, zo 10-14u30, di dicht. 0034 917741000, www.museoreinasofia.es IJmuiden, 25/05/05. De Animari Percipiere een van de strandbeesten van beeldend kunstenaar Theo Jansen. De beesten lopen t/m 10 Juni op het strand van IJmuiderslag tussen 12.00 en 16.00 uur. Foto Leo van Velzen/Nrc.Hb.

Madrid

In het Museo Reina Sofía, onderkomen van Picasso’s beroemde Guernica, zijn op de tentoonstelling Máquinas & Almas (machines en zielen) vaak spectaculaire installaties te zien van 17 hedendaagse kunstenaars van naam, die de grenzen tussen kunst, wetenschap en technologie doen vervagen. Onder de exposanten is de Nederlander Theo Jansen, die van pvc-buizen ‘strandbeesten’ maakt, skeletachtige constructies die lopen op windkracht. In het museum doen ze dat in de patio. Een griezelig echte robotman van David Hanson zingt een liedje van David Byrne, vocalist van de Talking Heads. Verder zijn er lichtsculpturen van Paul Friedlander en bewegende sculpturen van ferrovloeistof van de Japanse Sachiko Kodama. Drink koffie in het futuristische restaurant met een rode catamaran als plafond.

Museo Centro de Arte Reina Sofía, C/ Santa Isabel, 52, Madrid. T/m 13 okt ma-za 10-21u, zo 10-14u30, di dicht. 0034 917741000, www.museoreinasofia.es

El Ejido

Zangeres Björk, trip-hopgroep Massive Attack, electronic dance-groep Goldfrapp, psychedelische popgroep Kula Shaker, Girl Talk, Niño Malalengua, het zijn enkele van de vele optredens op het Ola Festival op 15 augustus aan het strand van El Ejido bij Almería. Op dit grote internationale festival, dat de hele nacht doorgaat, worden tienduizenden pop-rockliefhebbers verwacht. Ze kunnen kamperen op een nabijgelegen terrein. Op 9 augustus wordt op dezelfde locatie het Creamfields festival gehouden voor elektronische muziek.

Ola Festival, Playa de Guardias Viejas, El Ejido. 15 aug. 0034 934929180, www.olafestival.es; Creamfields Festival, 9 aug. www.creamfields-andalucia.com

En verder

t/m 22/8 Festival de la Porta Ferrada 2008, muziekfestival, San Feliu de Guíxols, 0034 902 444 300, www.portaferrada.com