Smog of fog

images_7.jpgHet Nederlands elftal had gister grote  moeite met de hitte tijdens de eerste poulewedstrijden tegen Nigeria. Gister  sprak Arie Haan daar mooi over in de uitzending  van Mart Smeets in het HHhuis. “Het is vochtig, het is heet en je moet minstens om de vijftien minuten drinken anders gaat het prestatievermogen omlaag.”

Kan me nog herinneren dat toen ik in 1980 de eerste maal in China  trainde  mij hetzelfde overkwam. Aircondtioning had men toen nog niet in Peking en het was  daardoor zelfs  binnenshuis drukkend en benauwd bij een temperatuur van veertig graden.

_44047386_smog416ap.jpg

Ik had toen  een  een dagtaak aan drinken. Hoewel de lucht in Peking nu potdicht zit, hoor ik om me heen dat de atleten het allemaal nog wel mee vinden vallen met de luchtverontreiniging. Volgens velen is er geen sprake van smog maar fog. Chef de Mission, Charles van Commenee  zei zelfs blij te zijn met de “mist” want dat zou de atleten beschermen tegen een brandende zon.

Ik kan Charles verzekeren dat de benauwde warmte juist niet weg kan bij een deken van smog en dat er darddor veel minder zuurstof in de lucht zit voor de atleten.

lk begrijp de houding van de atleten wel want het is slecht voor het moraal om  een negatieve grondhouding te hebben en de omgevingsfactoren te laken.

“Iedereen  heeft er  last  van,” is een goede oneliner om om te kunnen gaan met minder ideale omstandigheden.

_44047382_fans416ap.jpg

Hoe het ook zei, het is niet te hopen dat de mist/ smog  vanavond tijdens de openingsceremonie zal openbreken.

Chinezen hebben  er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat regen het feestje niet zal bederven. Zelfs hebben ze gezegd dat ze het  met precisie kunnen laten regenen om vooraf de lucht te klaren. Vooralsnog is er daags voor het spektakel nog geen buitje gevallen. Hopelijk valt de regen niet om acht uur vanavond.

    • Bettine Vriesekoop