Selectie Podiumkunsten

Robeco Zomerconcerten

In de serie Robeco Zomerconcerten in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw klinkt 13 aug 20u15 kamermuziek van César Franck (Pianokwintet) en Johannes Brahms (Eerste strijksextet). Er wordt gespeeld door de violistes Liza Ferschtman en Nadia Wijzenbeek, de altviolisten Amihai Grosz en Benjamin Marquise Gilmore, de cellisten Quirine Viersen en Sebastian Klinger en de pianist Enrico Pace. Res. 020 6718345

Grachtenfestival

Het Grachtenfestival in Amsterdam wordt op 16 augustus geopend met een nieuwe eigen productie van de griezelopera Der Vampyr van Heinrich Marschner, die nog slechts voor de tweede keer in ons land wordt uitgevoerd. Het is angstaanjagende vroegromantiek, waarvoor Carl Maria von Weber de basis legde met Der Freischütz (1821) en die Wagner inspireerde tot de spookoperaDer fliegende Holländer (1843). Bob Zimmerman maakte een bewerking die wordt geregisseerd door Michiel Dijkema en wordt gezongen door jonge topsolisten. Peter Biljoen dirigeer. 16 aug 21u; 18, 20 aug 20u Muziekgebouw aan ‘’t IJ, Amsterdam. Inl over Grachtenfestival en res www.grachtenfestival.nl

Zeister Muziekdagen

De negentiende editie van de Zeister Muziekdagen – concerten en openbare masterclasses met kamermuziek – brengt het Jerusalem Quartet als opvolger van het nu opgeheven Vermeer Quartet. Wel zal de Vermeerprimarius Shmuel Ashkenasi weer naar Zeist komen, net als cellist Dmitri Ferschtman, pianiste Ludmilla Baslawskaja en altvioliste Ester van Stralen. Verder oa het Israel String Quartet, pianiste Eliane Rodrigues en cellist Martin Lovett. De Zeister Muziekdagen duren van 16 t/m 30 aug. Inl.: www.zeistermuziekdagen.nl

Verborgen Klanken Noordwijk

De hele zomer door vinden in Noordwijk op woensdagavond historische rondwandelingen plaats, die begeleid worden door kunstuitingen. De wandeling gaat langs de meest kenmerkende plekken van Noordwijk aan Zee en komt uit op de geheime locatie van de voorstelling. Deze week is de installatie Onderwaterdromen te zien. Drie waternimfen scheppen verwarring in de geest van alle mannen aan wie ze zich vertonen. Zijn de nimfen uitverkoren of verloren? En hoe vergaat het de mannen, die door de nimfen in de diepte worden gesleurd? Woensdag 13 augustus, aanvang 19u. Vertrek: Museum Noordwijk, Kroonsplein 4, Noordwijk. Inl.: www.kunstklank.nl. Kaartverkoop bij Boekhandel van der Meer, Vuurtorenplein 10, Noordwijk; info.vandermeer@libris.nl

De Parade

Het reizend theaterfestival De Parade staat in het Martin Luther King Park in Amsterdam. De voorstelling Niets is echt moeilijk overstijgt de lol en past in de traditie van het absurdisme. Ook Fietsen voor Malawi is een voorstelling die een diepe kern raakt, namelijk hoe geëngageerd is de mens, en hoe idealistisch kan men eigenlijk zijn of ligt hypocrisie op de loer? Festival De Parade, Amsterdam & www.deparade.nl

Theaterfestival Boulevard