Schrott als duivels gruizige Mefisto

cd KLASSIEK

Erwin Schrott:Arias ****

Hij is zonder meer dé Don Juan van het komende operaseizoen. De Urugayaanse bariton Erwin Schrott, partner van stersopraan Anna Netrebko, zingt Mozarts Don Giovanni op dit moment in Salzburg, straks in de Met, in Venetië en bij de Wiener Staatsoper. In Nederland was hij in 2003 één keer te horen, als een Leporello die Don Giovanni met zijn hoekige kaken en woeste charme succesvol naar de kroon stak.

Nu, vijf jaar later, is er eindelijk zijn eerste solo-cd, gewijd aan een prettig diverse verzameling aria’s van Mozart, Verdi, Berlioz, Gounod en Meyerbeer.

Zijn timbre is zijn troef. Schrott is een echte bas-bariton, met een gruizige laagte. Dat maakt zijn Figaro potenter dan gebruikelijk en verleent hem als Mefisto in de Faust-opera’s van Berlioz (Voici des roses) en Gounod (Vous qui faites l’endormie) een duister cachet; als Schrott duivels schatert, wordt opera horror. Maar ook lyriek is aan hem besteed. Zijn zoetgevooisde ballade Deh, vieni verleidt ook de luisteraar op afstand.

    • Mischa Spel