Recordaantal prominenten bij opening, Federer vlucht

Vandaag worden de Olympische Spelen voor geopend verklaard. Nog nooit hebben zo veel prominenten zich voor die ceremonie aangemeld. Peking verwacht meer dan tachtig staatshoofden, regeringsleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de Amerikaanse president George Bush, president Nicolas Sarkozy van Frankrijk, de Afghaanse president Hamid Karzai, de Japanse premier Yasuo Fukuda en president Shimon Peres van Israël. Premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris Jet Bussemaker zullen Nederland vertegenwoordigen.

Mensenrechtenorganisaties hadden de internationale gemeenschap met klem verzocht de Spelen te boycotten om te protesteren tegen het Chinese optreden in Tibet en China’s rol in de Soedanese crisisregio Darfur.

Hardloper Lopez Lomong draagt tijdens de openingsceremonie (vanaf 14.00 uur Nederlandse tijd) de Amerikaanse vlag. De in Darfur geboren Lomong werd door rebellen ontvoerd, waarna hij ontsnapte naar Kenia. Een Amerikaans gezin adopteerde hem, waarna hij de Amerikaanse nationaliteit aannam. China onderhoudt nauwe banden met Soedan. Mensenrechtengroeperingen hebben kritiek op China omdat het land niet genoeg zou doen om het conflict in Darfur op te lossen. Volgens de VN zijn in Darfur tijdens de oorlog meer dan 300.000 mensen omgekomen.

De 27-jarige basketballer Yao Ming zal tijdens de openingsceremonie de Chinese vlag dragen. De 2,26 meter lange Yao speelt in de Amerikaanse competitie NBA voor de Houston Rockets. In 2004 was Yao Ming ook de vlaggendrager bij de Spelen in Athene. Yao was eerder deze week al lid van fakkelestafette. Yao’s collega van de Dallas Mavericks, Dirk Nowitzki, draagt de vlag van Duitsland tijdens de openingsceremonie. Nowitzki werd vorig seizoen als eerste Europeaan gekozen tot meest waardevolle speler van de NBA.

De Duitser heeft zijn haardracht aangepast aan de Spelen. Nowitzki liet de vijf olympische ringen in zijn coupe opnemen. Chili heeft de tennisser Fernando Gonzalez aangewezen als vlaggendrager, voor Frankrijk gaat de eer naar handballer Tony Estanguet en bij de Italianen naar de kanovaarder Antoni Rossi. Het Belgisch olympisch comité wees zeiler Sebbe Godefroid aan. Vandaag wordt bekend wie de Nederlandse vlaggendrager is.

Voor Zwitserland is Roger Federer vlaggendrager. De Zwitserse tennisser heeft het olympische dorp na een dag alweer verlaten, omdat hij te veel hinder ondervindt van andere sporters die hem geen moment met rust laten. „Ze willen met mij op de foto of een handtekening”, klaagde Federer. „Zo kan ik mij niet goed voorbereiden.”

Noord-Korea en Zuid-Korea trekken vandaag tijdens het defilé bij de openingsceremonie niet samen op. Dat heeft IOC-voorzitter Jacques Rogge gisteren laten weten. Rogge zei dat politieke obstakels een gezamenlijke deelname aan het defilé in de weg staan. Tijdens de Spelen van 2004 (Athene) en in 2000 (Sydney) namen de twee Korea’s wel gezamenlijk deel aan het defilé.

Schermer Bas Verwijlen, de Nederlandse tafeltennisvrouwen en de Nederlandse judoka’s hebben het niet getroffen met de loting bij de Olympische Spelen. Verwijlen moet het na een bye in de eerste ronde in de tweede schifting opnemen tegen de Chinees Lei Wang, die in Athene zilver won. De tafeltennisvrouwen werden gisteren ingedeeld met Singapore, de VS en Nigeria. Singapore is na China de sterkste tafeltennisnatie bij de vrouwen. Judoka Mark Huizinga treft Ilias Iliadis, de olympisch kampioen van Athene. Dennis van der Geest treft de Rus Tamerlan Tmenov, de houder van het olympisch zilver.

De cross van het hippische onderdeel eventing is ingekort. Het traject moest worden afgelegd in tien minuten, maar is teruggebracht tot acht minuten. Tim Lips is de enige Nederlandse ruiter bij eventing.

De Brit Frankie Gavin bokst niet op de Spelen. De Engelse wereldkampioen in het lichtgewicht is te zwaar en kan niet in de klasse onder de 60 kilogram uitkomen.

Bij de Amerikanen heeft turner Morgan Hamm zich afgemeld. Na zijn broer Paul, titelhouder in de olympische meerkamp, nam de 25-jarige Morgan dat besluit gisteren nadat een oude enkelblessure was gaan opspelen. De Amerikaanse ploeg gaat de landenwedstrijd in Peking nu erg verzwakt in. Er is geen Amerikaanse turner met olympische ervaring meer over.

In Peking is gisteren het Holland Heineken House officieel geopend. Het gebouw doet dienst als ontmoetingsplaats van de Nederlandse kolonie bij de Olympische Spelen. Prins Willem-Alexander woonde de bijeenkomst bij. Ook waren er enkele Chinese hoogwaardigheidsbekleders.

De Nederlandse waterpolosters hebben de laatste test voor de start van de Spelen positief afgesloten. In het olympisch bad in Peking versloeg de ploeg van bondscoach Robin van Galen gisteren gastland China met 11-6. Nederland speelt maandag tegen Hongarije.

De Nederlandse honkballer Loek van Mil heeft gisteren tijdens de eerste training in Peking een blessure opgelopen. De werper van Nederland kreeg tijdens enkele oefeningen last van zijn rechterarm. Van Mil werd per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Daar zal hij een MRI-scan ondergaan, zodat de de kwetsuur duidelijk wordt.

Morgen beginnen de Spelen pas echt. Na de Nederlandse voetballers is Tim Lips om 00.30 uur, Nederlandse tijd, de eerste Nederlander die begint aan het toernooi.