Papier is toch wel duurder geworden

`Papier wil maar niet duurder worden,` kopt een artikel in de krant van 16 juli. De stelling uit de kop geldt echter uitsluitend voor krantenpapier en alleen in Groot-Brittannië.

De prijzen in de Nederlandse papiergroothandel zijn nu vergeleken met 2004 gemiddeld 25 procent hoger. Prijzen voor tijdschriften- en folderpapier zijn dit jaar ook twee keer verhoogd.

Waarom stijgen de prijzen? De papierindustrie is energie-intensief en er is een toenemende vraag naar hout als biobrandstof. Ook Russische exportheffingen leidden in Finland tot 70 procent en in Zweden tot ruim 35 procent extra kosten op de houtinkoop. Hogere olieprijzen betekenen stijgende energie- en chemicaliënprijzen (chemie bepaalt deels de drukeigenschappen van papier). Ook pulptarieven dalen niet. En oud papier wordt duurder door groeiende vraag uit China waar ze er verpakkingen van maken.

Wel verschuift het zwaartepunt van de industrie van Europa en Noord-Amerika naar Azië (China) en Latijns-Amerika (snelgroeiende aantrekkelijk geprijsde eucalyptusbomen). Finse papierbedrijven zijn ook daar actief en halen met moeite redelijke rendementen. Daardoor is wel de prijs van papieraandelen, maar niet de papierprijs het probleem.