NRC BOEKEN.NL

Deze rubriek, een verzameling van boekennieuws en rubrieken, werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com.

Menno Wigman in zijn werkkamer Foto Roelof de Vries Vries, Roelof de

Obama-McCain 8-2 in Nederlandse boeken

De Nederlandse uitgevers zien brood in Barack Obama. De komende maanden verschijnen maar liefst zeven boeken over de Democratische kandidaat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zo meldt Boekblad. Op de rol staan boeken van Volkskrant-correspondent Philippe Remarque (Hand van Obama), Shelby Steele (Barack Obama: waarom iedereen van hem wil houden en wat zijn opkomst betekent), een boek over Obama’s religieuze achtergrond van Stephen Mansfield en Frans Verhagens Barack Obama in een notendop en een herziene versie van Willem Uylenbroeks Barack Obama, de weg naar het Witte Huis. Twee boeken van Obama zelf zijn al te koop: Dromen van mijn vader en De herovering van de Amerikaanse droom . Aan de Republikeinse kandidaat is één boek gewijd: John McCain: de Amerikaanse keizer van Hans Veldman. Willem Lust komt met een boek over beide kandidaten. (AF)

Wigman wilde meubelhandelaar worden

Menno Wigman heeft begin dit jaar een handelaar in oude meubels om werk gevraagd omdat hij was vastgelopen met zijn literaire werk. „Ik kon me niet meer concentreren”, zegt hij in een interview met nrcboeken.nl in de reeks over werkkamers van schrijvers. „Ik dacht altijd dat een writer’s block een verzinsel was van cartoonisten, maar het bestaat dus echt. Het heeft een maand of vijf geduurd, een periode waarin ik me heel minderwaardig heb gevoeld. De enige manier om nog geld te verdienen leek me om copywriter te worden of de meubelhandel in te gaan.” Een door Wigman benaderde handelaar had echter geen werk voor hem.

Wigman kwam met de man in contact omdat hij zijn huis opnieuw aan het inrichten was in art-decostijl. Over zijn writer’s block zegt hij verder: „Opeens gleed ook alle poëzie langs me heen. Ik las altijd veel, zowel klassieke als nieuwe poëzie. Maar voor het eerst van mijn leven vond ik het allemaal volstrekte onzin. Ik weet ook nog dat ik me op voorleesavonden steeds meer een charlatan voelde: ik las voor uit werk waar ik niet meer in geloofde.” (RK)

NIEUWSLEZENKlimmers aan de top

Niet eerder was het aantal doden bij een beklimming van de K2 zo hoog als afgelopen weekend: elf alpinisten. De dood van acht klimmers in 1996 op de Mount Everest leverde nogal wat boeken op van expeditieleden die de ramp overleefden. Jon Krakauers Into Thin Air werd daarvan de bekendste. Ook in meer historische verhalen draait het vaak om klimmers die tijdens de beklimming overleden of de top niet haalden. Dat is bijvoorbeeld het geval in Vermist op de Mount Everest (Prometheus, besproken in Boeken 13.04.01) waarin Conrad Anker en David Roberts een interpretatie geven van de verdwijning in 1924 van de twee Britse topklimmers George Mallory en Sandy Irvine.

Getuigenissen van de angst die bergbeklimmers ervaren, zijn te vinden in De smekende stilte van Joe Simpson ( Boeken 30.05.03) waarin Simpson schrijft, nadat hij getuige was van een dodelijke valpartij: ‘We waren bang. Dat zou ik altijd blijven. [...] Ik heb ontdekt dat het met het verstrijken van de tijd steeds moeilijker wordt om herinneringen uit te bannen. Om de berg hangt de wenkende stilte van de grote hoogte, een sirene die me tegen mijn wil teruglokt.’

Het al dan niet bereiken van de top is ook het onderwerp in Eén meter Everest (Contact, Boeken, 10.03.2000) van Mariska Mourik. Vijftien jaar na dato vertelt ze dat Bart Vos de top van de Mount Everest nooit bereikte. Daarnaast biedt het een ontluisterende kijk in de wereld van de professionele klimsport. Een reactie op de beschuldiging van Mourik kwam er met Witboek Everest (besproken in Boeken 13.04.01) door Bart Vos en vijf expeditiegenoten. (TJ)

TIJDSCHRIFTDe Parelduiker

Vooral door een aantal liefdevol gesigneerde exemplaren van zijn werk, is er de laatste jaren veel gespeculeerd over een verhouding tussen Willem Elsschot (1882-1960) en de actrice Georgette Hagendoorn (1910-1995). In het jongste nummer van De Parelduiker is de hele correspondentie van de vermeende minnaars te lezen, uitgebreid toegelicht door neerlandicus Peter de Bruijn. Hij plaatst op het oog veelzeggende zinnetjes als ‘Uwe teder beminnende en naar u verlangende Georgette’ in hun context, die niet per se op overspel duidt – om het genuanceerd te zeggen. Ook in De Parelduiker (en al eerder in het nieuws): een herontdekt verhaal van Theo Thijssen. En: een stuk over de correspondentie in de jaren vijftig tussen uitgever Geert van Oorschot en de literaire radiocriticus P.H. Ritter. (AF)

De Parelduiker. Jaargang 13, nummer 3 Bas Lubberhuizen, € 9,50

WEEKSITEOver Solzjenitsyn

De zondag gestorven Russische dissident en schrijver Aleksandr Solzjenitsyn is herdacht met een kolossale hoeveelheid oude en nieuwe artikelen. De onvolprezen site aldaily.com brengt een groot aantal links bijeen. Bijvoorbeeld naar het laatste interview met de schrijver (oorspronkelijk in Der Spiegel) waarin hij verklaart zichzelf geen lange toekomst meer te wensen: „Het is genoeg”. In een Harvard-lezing uit 1978 laakt Solzjenitsyn de oppervlakkigheid van de pers: „Die is alleen geïnteresseerd in sensationele formules.” In het omvangrijke dossier van The New York Times zijn ook honderd, soms uitgebreide bijdragen van lezers te vinden. Onder meer: ‘When you see Lenin, Aleksandr, please punch him in the mouth.’ (AF)

Met bijdragen van Arjen Fortuin, Toef Jaeger en Reinier Kist.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl