Nog steeds blijven de orang asing weg

080807_uitzicht_tangkuban_prahu.jpgMet ons konden de souvenirverkopers bij de krater van de Tangkuban Prahu hun Nederlands tenminste weer eens oefenen. Afgelopen weekend waren we met de trein naar Bandung, van waaruit we deze vulkaan konden bezoeken. Prachtig uitzicht (zoals op de foto), voor het eerst geisers gezien. Wauw! En we werden dus welkom geheten door een heel leger gidsen en souvenirverkopers die zich in betere tijden het Nederlands hadden eigen gemaakt.

Want volgens hen komen de Nederlanders bijna niet meer, althans veel minder dan vroeger. ,,Vanwege de problemen, mevrouw. Grote problemen in Indonesië.” Volgens hem zijn het de ‘economische crisis’ en de aanslagen van een paar jaar geleden die de buitenlanders nog steeds doen wegblijven.

Nog steeds vormen Nederlanders onder de buitenlandse toeristen wel de grootste groep. Maandag zouden de bussen met groepsreizen weer komen. ,,Zestig procent Nederlanders, mevrouw”, kon iedereen opdreunen.

Inderdaad waren wij de enige buitenlandse toeristen die zondagochtend naar de krater waren afgereisd. Er waren wel een hoop Indonesische dagjesmensen. Maar of die evenveel betalen voor hun prullaria als de orang Belanda, valt te betwijfelen.

    • Elske Schouten