Nelson en Marsalis vieren feest

cd jazz Willie Nelson & Wynton Marsalis:Two Men with the Blues ***

cd jazz

Willie Nelson & Wynton Marsalis:Two Men with the Blues ***

Een krasse countryveteraan en de keurige meester van de hogeschooljazz. Op het eerste gezicht lijkt de samenwerking tussen zanger Willie Nelson en trompettist Wynton Marsalis meer een bedachte krachttoer dan een complementerende samenwerking. Toch vonden ze raakvlakken: de liefde voor jazz en blues is diepgeworteld, ook bij countryvedette Nelson.

Dit livealbum is opgenomen op twee avonden in het chique Lincoln Center in New York, maar de sfeer is die van een sjofel pianobarretje in New Orleans. Het speelplezier is groot, maar de uitvoering is minder avontuurlijk dan gehoopt. Dat heeft alles te maken met de gekozen nummers: stuk voor stuk rompin’ & stompin’ klassiekers met een hoog feestgehalte, zoals Georgia on My Mind en Nelsons eigen Rainy Day Blues. Bovendien zetten Marsalis en zijn kwintet de oude ster lekker in het licht. Marsalis wil zijn trompet opzettelijk vuiler en rauwer laten klinken, alsof hij zegt: ja mensen, ook ik ben van de straat. Two Men with the Blues is een sympathieke crossover, maar echt pijn doet het nergens.

    • Amanda Kuyper