Muziek maken in de lucht

Muziek maken is leuk. Lastig is dat er vaak van die grote instrumenten voor nodig zijn. Daar is iets op gevonden.

Meespelen met muziek op mp3-speler of iPod, nieuwe akkoorden of ritmes oefenen of samen met vrienden overal (binnen en buiten) muziek maken zonder omvangrijk instrumentarium. Het kan allemaal met Airguitar en Airdrums. De techniek komt enigszins overeen met de ‘Theremin’: een elektronisch instrument uit het begin van de vorige eeuw waarbij de muzikant zijn handen beweegt tussen een verticale en een horizontale antenne om muziek uit het bij horende apparaat te produceren.

Bij de Air-apparaten wordt de minigitaar aan de riem geklemd en het losse eindstuk van de hals in de linkerhand genomen. Door de hand in de ruimte ertussen op en neer te halen, klinkt gitaarmuziek. Hoe dichter de hals bij de gitaar wordt gehouden (de denkbeeldige tussenruimte is verdeeld in drie ‘klankzones’), des te hoger de tonen. Tussen de fretten op de hals is een knopje in te drukken, waardoor de tussenliggende tonen worden bereikt. Bovendien zijn diverse gitaargeluiden instelbaar: akoestisch, clean elektrisch, elektrisch distorted en basgitaar.

Om te drummen dient de gebruiker een kleine unit met chip, batterijen en minispeaker aan de riem en vervolgens twee clips met sensoren aan de schoenveters te bevestigen. Door de twee plastic drumstokjes in de lucht te slaan, klinken trom en bekken, door de voeten op en neer te bewegen base drum en hi-hat.

De Airguitar en de Airdrums zijn ontwikkeld door 1uptoys in Rotterdam. Dit bedrijfje bestaat twee jaar en is opgezet door Delftse studenten, gesteund door Erasmusstudenten voor de commerciële aspecten en met een lening van SenterNovem.

De productie werd uitbesteed aan een Chinees bedrijf. Initiatiefnemer Ronald Mannak van 1uptoys: „We dachten dat vooral kinderen van acht tot twaalf jaar het leuk zouden vinden, maar ook volwassenen gingen ermee aan de haal, toen we met demonstratie-exemplaren op beurzen stonden. Na onderzoek bleek de doelgroep vooral uit videogamers van acht tot veertig jaar te bestaan.”

Tijdens een demonstratie klinkt het geluid beter dan verwacht, hoewel het volume beperkt is, vooral bij een ‘buitenoptreden’. Mensen die al drums of gitaar kunnen spelen, moeten rekening houden met een aangepaste speelstijl. Zo krijg de speler bij het klassieke drummen fysieke feedback van drumstokken die terugveren tijdens het roffelen; bij Airdrums en Airguitar wordt ook geen volumeverschil veroorzaakt door zacht of hard aanslaan. Bij de Airguitar moet de speler wennen aan de knopjes tussen de fretten. Jorn, medewerker van 1uptoy: „Ik deed er ongeveer twee dagen over voordat ik een liedje kon spelen.”

Met de Boombox, die later op de markt verschijnt, kunnen vier Airguitars en Airdrums (of drie, in combinatie met een microfoon) tegelijkertijd op een pc worden aangesloten.

Mannak: „We willen de kopers van onze producten de mogelijkheid gaan bieden eigen opnames via onze site aan anderen te laten horen.” Airdrums en Airguitar kosten ieder 30 euro en worden onder meer verkocht door Blokker, Bart Smit, Intertoys, via de sites van Bol.com en gadgethouse.

Voor een impressie: www.youtube.com/1uptoys

    • Lex Veldhoen