Lastig uitzendtijdstip drukt olympische kijkcijfers

De voor Nederlandse kijkers onhandige uitzendtijdstippen van olympische sportwedstrijden zullen de kijkcijfers flink drukken. Dat denkt directeur Bas de Vos van de Stichting Kijkonderzoek (SKO). Wegens het tijdsverschil met China zijn de beelden in Nederland vooral ’s nachts en in de vroege ochtend te zien. Op die tijden zijn minder mensen in de gelegenheid televisie te kijken. Naar verwachting zullen op kantoren mensen vaker uitwijken naar internet. De Olympische Spelen gaan vandaag officieel van start.

In 2004 in Athene werd er, naar Nederlandse begrippen, wel op gunstige tijdstippen gesport. Naar de openingsceremonie keken destijds bijna vier miljoen kijkers. De best bekeken Olympische wedstrijd in 2004 was de finale 100 meter zwemmen voor mannen. Circa 3,7 miljoen mensen zagen hoe Pieter van den Hoogenband zijn olympische titel prolongeerde. Naast zwemmen was toen ook atletiek populair.

De Vos verwacht dat de kijkersaantallen tijdens deze Spelen lager liggen, tenzij kanshebbers in actie komen. Volgens hem zijn mensen dan wel bereid om bijvoorbeeld eerder uit bed te komen en de tv aan te zetten. „Maar dan nog zullen de aantallen waarschijnlijk lager uitkomen dan uitzendingen op primetime.”

De NOS zendt overdag volop samenvattingen uit van de nachtelijke sporten. Bovendien wordt het avondprogramma van Mart Smeets vooraf opgenomen. De talkshow wordt in Nederland pas ’s avonds uitgezonden (ANP).

Meer kijkcijfers op www.kijkonderzoek.nl