Laat gebaar aan Joden Boedapest

Ze behoren tot de laatste overlevenden van de Holocaust die nog geen schadevergoeding hebben ontvangen. Nu krijgen ze alsnog een tegemoetkoming van de Duitse regering.

Bij iedere regeling vielen ze tot nu toe buiten de boot: de Joden die de Duitse bezetting van Boedapest overleefden, en de Joden die vastzaten in het toenmalige Leningrad tijdens de Duitse blokkade van die stad.

Eerder deze week maakte de Jewish Claims Conference, die de Joodse overlevenden vertegenwoordigt, bekend dat de organisatie akkoord is met het door Berlijn toegezegde bedrag. Ongeveer 6500 Hongaarse Joden krijgen ieder eenmalig 1900 euro uitgekeerd; enkele duizenden Joden uit Sint-Petersburg krijgen 2556 euro.

De beide groepen waren nog niet eerder in aanmerking gekomen voor een tegemoetkoming, omdat zelfs de Jewish Claims Conference strenge voorwaarden stelde aan compensatieclaims. Alleen Joden die in een concentratiekamp verbleven, of ten minste 18 maanden in een getto hadden gezeten, hadden recht op een claim.

Maar de moord op de Joden in Boedapest voltrok zich in een korter tijdsbestek. In maart 1944 bezetten Duitse troepen Hongarije. Daarna werden meer dan 400.000 Hongaarse Joden in Auschwitz vermoord. Meer dan 100.000 joden stierven in een in de haast opgezet getto in Boedapest.