Komkommerrel in komkommertijd

BERLIJN. De Duitse minister van Landbouw, Horst Seehofer (CSU), heeft een ambtenaar van zijn departement overgeplaatst die hem heeft belet te scoren bij de EU in Brussel, aldus de krant Münchner Merkur. Seehofer zet zich in voor minder bureaucratie en steunt daarom de afschaffing van een Europees voorschrift uit 1988 over de maximale kromming van komkommers. De ambtenaar heeft zich echter ingezet voor behoud van de regel tegen het beleid van de minister in. Die zou berusten op een ”brede consensus tussen bedrijfsleven en consument” omdat de komkommernorm het verpakken en het vervoer van de groente vergemakkelijkt. Volgens de huidige regels is de maximaal toegestane kromming tien millimeter per tien strekkende centimeter komkommer. Het voorschrift wordt vaak aangehaald als voorbeeld van op hol geslagen regelwoede van de EU-bureaucratie. De Europese Commissie wil de norm dan ook afschaffen.