Klimmers aan de top

Niet eerder was het aantal doden bij een beklimming van de K2 zo hoog als afgelopen weekend. De dood van acht klimmers in 1996 op de Mount Everest leverde veel boeken op van expeditieleden die de ramp wel overleefden. Jon Krakauers Into Thin Air werd daarvan de bekendste. Ook in historische verhalen draait het vaak om klimmers die tijdens de beklimming overleden, zoals in Vermist op de Mount Everest waarin een interpretatie wordt gegeven van de verdwijning in 1924 van de twee Britten. Om het al dan niet bereiken van de top draait het ook in Eén meter Everest van Mariska Mourik. Zestien jaar na dato vertelt ze dat Bart Vos in 1984 de top van de Mount Everest nooit bereikte. Een reactie hierop kwam er met Witboek Everest door Bart Vos en vijf expeditiegenoten. (Toef Jaeger)

    • Toef Jaeger