Internet Weblog van de dag

Liever fog dan zon in Peking? Smog covers Beijing on August 6, 2008, two days before the opening ceremony of the 2008 Beijing Olympic Games. Beijing remained shrouded in smog on Wednesday as the hours ticked down to the showpiece opening Olympic ceremony, but despite complaints from some athletes organisers insisted air quality was safe. AFP

Smog of fog. Correspondent Bettine Vriesekoop bericht uit Peking:„Het Nederlands elftal had gisteren grote moeite met de hitte tijdens de eerste wedstrijd tegen Nigeria. Arie Haan sprak er mooi over in de uitzending van Mart Smeets in het HHHuis. „Het is vochtig, het is heet en je moet minstens om de vijftien minuten drinken, anders gaat het prestatievermogen omlaag.” Dat overkwam mij ook toen ik in 1980 de eerste keer in Peking trainde. Airconditioning had men toen nog niet en zelfs binnenshuis was het drukkend benauwd bij een temperatuur van 40 graden. Ik had een dagtaak aan drinken.

Hoewel de lucht in Peking nu potdicht zit, hoor ik om me heen dat de sporters het allemaal nog wel mee vinden vallen met de luchtverontreiniging. Volgens velen is er geen sprake van smog maar van fog. Chef de Mission Charles van Commenee zei zelfs blij te zijn met de ‘mist’ want dat zou de sporters beschermen tegen de brandende zon. Ik kan hem verzekeren dat de benauwde warmte juist niet weg kan bij een deken van smog en dat er dan veel minder zuurstof in de lucht zit. Maar de houding van sporters begrijp ik wel. Het is slecht voor het moreel om een negatieve grondhouding te hebben en omgevingsfactoren te laken. „Iedereen heeft er last van”, is een goede oneliner bij minder ideale omstandigheden.’

Meer over zaken rond ‘Peking’ in nrc.nl/china