Groot-Brittannië

Groot-Brittannië Londen Cy Twombly (1928) kerft schijntaal in het canvas zoals vandalen in autolak krassen, schreef Joost Zwagerman in het Cultureel Supplement. Twombly staat bekend als de denker onder de ‘action painters’. In Tate Modern in Londen is nu een overzicht te zien van zijn werk. Uitzinnig is Twombly’s cyclus Ferragosto, uit 1961, nu voor het eerst compleet in de Tate te zien. Er explodeert een brein, er kookt een gemoed over. Twombly maakte de zes schilderijen in Rome, waar de bewoners wegens de hitte vluchten naar de kust, de Ferragosto. Alle zes doeken tonen vege tekens van bloedstolsels, geslachtsdelen, vooral veel penissen met testikels die in lichterlaaie lijken te staan. Een andere beroemde serie schilderijen uit de jaren zestig is Bolsena, is ook voor het eerst weer in zijn geheel te zien. Ze lijken nog het meest op schetsen voor niet-bestaande bouwpakketten, welbewust onaf gehouden, ongebreideld en slordig. Cycles and Seasons is Twombly’s eerste solo-tentoonstelling in 15 jaar. Tm 14 sept Tate Modern. Inl tate.org/uk/modern

Londen

Cy Twombly (1928) kerft schijntaal in het canvas zoals vandalen in autolak krassen, schreef Joost Zwagerman in het Cultureel Supplement. Twombly staat bekend als de denker onder de ‘action painters’. In Tate Modern in Londen is nu een overzicht te zien van zijn werk. Uitzinnig is Twombly’s cyclus Ferragosto, uit 1961, nu voor het eerst compleet in de Tate te zien. Er explodeert een brein, er kookt een gemoed over. Twombly maakte de zes schilderijen in Rome, waar de bewoners wegens de hitte vluchten naar de kust, de Ferragosto. Alle zes doeken tonen vege tekens van bloedstolsels, geslachtsdelen, vooral veel penissen met testikels die in lichterlaaie lijken te staan. Een andere beroemde serie schilderijen uit de jaren zestig is Bolsena, is ook voor het eerst weer in zijn geheel te zien. Ze lijken nog het meest op schetsen voor niet-bestaande bouwpakketten, welbewust onaf gehouden, ongebreideld en slordig.

Cycles and Seasons is Twombly’s eerste solo-tentoonstelling in 15 jaar. Tm 14 sept Tate Modern. Inl tate.org/uk/modern

Londen

In de Serpentine Gallery worden schilderijen, foto's en sculpturen van de Amerikaan Richard Prince (1949) tentoongesteld. In de jaren tachtig deed Prince van zich spreken met zijn collages van knipsels uit tijdschriften en pulpfiction, waarmee hij nieuwe beelden creëerden die verwijzen naar het Amerikaanse consumentisme.

Serpentine Gallery, Kensington Gardens, London W2 3XA. Inl www.serpentinegallery.org

En verder