Graanoogst stijgt in Europa, prijs daalt

A French farmer harvests a field of wheat in Blecourt near Cambrai, northern France, July 30, 2008. REUTERS/Pascal Rossignol (FRANCE) REUTERS

De graanoogsten in Europa zullen dit jaar fors hoger uitvallen dan een jaar geleden. Dit blijkt uit cijfers die de Europese Commissie gisteren bekend heeft gemaakt. De hoge graanprijzen van de afgelopen tijd zijn voorlopig verleden tijd, maar het is de vraag of consumenten hier snel profijt van zullen hebben. De prijs van brood steeg het afgelopen jaar zo’n 10 procent.

Ten opzichte van vorig jaar verwacht de EC een stijging van 16 procent van de graanoogst. Ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar zal de oogst 9,5 procent hoger uitkomen. Met name de opbrengsten van tarwe (plus 10,4 procent) en maïs (plus 20,1) zijn flink hoger dan in 2007. Totaal zal er in de EU 301 miljoen ton worden geoogst, denkt de EC, tegen 258 miljoen vorig jaar.

„Ik verwacht nog niet snel een daling van consumentenprijzen”, zegt Paul Braks, grondstoffenspecialist van de Rabobank. Ten eerste is de markt nog onzeker omdat er lage voorraden zijn, aldus Braks, en ten tweede lijkt er weinig tarwe te zijn van een goede kwaliteit voor brood en pasta. De afgelopen twee jaar kende Europa misoogsten, zegt Braks, en het is nog de vraag of er blijvend hogere opbrengsten zijn.

Vooral op de Europese termijnmarkt in Parijs zijn de prijzen inmiddels wel fors gedaald. In februari werd voor tarwe 280 euro per ton betaald. Nu is dat 185 euro.

Nederlandse boeren zouden per saldo uiteindelijk hetzelfde kunnen gaan verdienen als vorig jaar, denkt Jaap Haanstra, voorzitter van de vakgroep akkerbouw van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). „Vorig jaar kregen we een hoge prijs maar hadden we een tegenvallende opbrengst. Nu krijgen we een lagere prijs voor een hogere opbrengst. Het is de vraag of de bruto opbrengsten per hectare uiteindelijk lager zullen zijn.”

De prijs die boeren in Nederland nu voor tarwe krijgen ligt volgens Haanstra rond de 160 euro per ton, tegen 230 euro vorig jaar. Voor een „net inkomen” zou een boer bij normale oogsten zo’n 200 euro moeten krijgen. „We hebben een enorme stijging in de kosten van energie en kunstmest, en deze kosten dalen niet”, stelt Haanstra.

De hogere opbrengst is te danken, aldus de EC, aan goed weer en een groei van het ingezaaide areaal met 5 procent. Om de tekorten van de afgelopen jaren aan te vullen is de verplichte braakligging dit seizoen opgeheven. In het verleden is die braakleggingsregeling juist ingevoerd om overproductie tegen te gaan. In drie oostelijke lidstaten die vorig jaar last hadden van grote droogte is de oogst verdubbeld (Hongarije en Roemenië) of zelfs verdriedubbeld (Bulgarije).