Galápagos boekt minder verlies

Het biotechnologiebedrijf Galápagos heeft de eerste helft van dit jaar met 44 procent minder verlies afgesloten vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het verlies bleef in de eerste helft van 2008 beperkt tot 9,4 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan de 5,2 miljoen euro aan succesbetalingen die het bedrijf in deze periode ontving van drie grote farmaceutische bedrijven waarvoor het nieuwe medicijnen ontwikkelt op het gebied van botontkalking, artrose en reuma.

De omzet van Galápagos steeg in de eerste zes maanden van dit jaar naar 33,6 miljoen euro, 30 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het management verwacht voor 2008 een omzet van 75 tot 80 miljoen euro, een stijging van 14 tot 21 procent ten opzichte van 2007.

Sinds de oprichting van Galápagos in 1999 hanteert het bedrijf een strategie waarbij het probeert het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen te financieren met alliantieovereenkomsten met farmaceutische bedrijven. Biotechnologiebedrijven zoals Galápagos hebben vaak te maken met een lange, kostbare opstartperiode, waarin nieuwe producten moeten worden ontdekt, onderzocht en getest. Vaak duurt het minstens tien jaar voordat een nieuw geneesmiddel geld gaat opleveren en het traject van ontdekking van een werkzaam molecuul tot een geregistreerd medicijn is lang en de uitkomst is onzeker.

Topman Onno van de Stolpe van Galápagos heeft er vertrouwen in dat de trend van steeds kleinere verliezen zich ook in de komende jaren zal voortzetten. „Voor volgend jaar verwachten we 50 miljoen euro aan succesbetalingen en die zullen we weer gebruiken om de oplopende kosten van onderzoek en ontwikkeling op te vangen.” Wel neemt het risico toe, zegt Van de Stolpe: „Hoe verder we in het traject van medicijnontwikkeling komen, hoe lastiger het wordt de mijlpalen te halen. Maar daar staat tegenover dat de succesbetalingen aan het eind van het traject steeds hoger worden. Als een medicijn het uiteindelijk tot de markt haalt, ontvangen wij flinke royalty’s.”

Naar verwachting zal het nog een aantal jaar duren voordat Galápagos voor het eerst winst maakt. Het bedrijf heeft op dit moment nog 27,4 miljoen euro in kas. Dankzij de succesbetalingen verwacht Van de Stolpe niet dat het de komende anderhalf jaar nodig zal zijn extra geld aan te trekken. Galápagos heeft 490 medewerkers in zes landen. Het hoofdkantoor staat in het Belgische Mechelen.