Fugro zet in op vraag naar olie

De wereldwijde zoektocht naar nieuwe olie- en gasbronnen stemt bodemonderzoeker Fugro positief over de toekomst. Het nieuwbakken lid van de AEX-index wil door overnames en vlootuitbreiding de komende jaren doorgroeien. Dat maakte Fugro vandaag bekend tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers.

De afgelopen zes maanden boekte Fugro 109,3 miljoen euro winst. Een toename van 27,2 procent vergeleken met de eerste twee kwartalen van 2007. De omzet groeide naar 992,2 miljoen euro. Dat is 20,2 procent meer dan het eerste half jaar van vorig jaar.

In de afgelopen zes maanden heeft Fugro acht bedrijven overgenomen. Die droegen 44 miljoen euro bij aan de omzet. De winst van het bedrijf werd wel gedrukt door de zwakte van dollar en pond ten opzichte van de euro.

Fugro (13.000 werknemers) behaalt driekwart van de omzet als dienstverlener in de olie- en gasindustrie. De bodemonderzoeker verwacht dat de grote oliemaatschappijen alleen dit jaar 20 procent meer gaan investeren dan vorig jaar in het ontwikkelen van velden. „De hoge olieprijs geeft oliemaatschappijen ruimte om te investeren”, zei bestuursvoorzitter Wester van Fugro. „Ze zijn op zoek naar nieuwe velden, maar de maatschappijen willen ook de levensduur van bestaande velden maximaliseren. Daar spelen wij op in.”

Fugro verzamelt en analyseert gegevens over de aardbodem. Zo kan het bedrijf voor oliebedrijven modellen van ondergrondse oliereservoirs maken. Wester maakte bekend dat Fugro dit jaar 5 nieuwe schepen in de vloot heeft besteld. In 2009 en 2010 wil hij nog eens 7 onderzoekschepen toevoegen.

De toegenomen vraag naar grondstoffen levert ook meer werk op voor Fugro. Het bedrijf sloot onlangs een overeenkomst met mijnbouwer BHP Billiton voor de ontwikkeling van een technologie om vanuit de lucht grondstofvoorraden in kaart te brengen. Beleggers reageerden koeltjes op de cijfers van Fugro. Rond de middag stond de koers 1,26 procent lager dan het slot van gisteren.