Frankrijk

Frankrijk Reims In het kader van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie is er in de champagnekelders van het Domaine Pommery een tentoonstelling met de ambitieuze titel L’art contemporain en Europe. Deze werpt een blik op de staat van de hedendaagse kunst in de landen van de EU. Beaux Arts Magazine vroeg aan 27 kunsttijdschriften een selectie te maken van vijftig kunstenaars. Want wat weet men van het huidige artistieke toneel in landen als Malta, Slowakije, Litouwen, Hongarije en Portugal? Doeken, beelden, video-installaties worden geëxposeerd buiten, voor het chateau en vervolgens dertig meter onder de grond in het immense doolhof van de champagnegrotten die door de Romeinen werden gegraven. Fris en verrassend. T/m 31 dec Domaine Pommery, 51100 Reims, www.pommery.com

Reims

In het kader van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie is er in de champagnekelders van het Domaine Pommery een tentoonstelling met de ambitieuze titel L’art contemporain en Europe. Deze werpt een blik op de staat van de hedendaagse kunst in de landen van de EU. Beaux Arts Magazine vroeg aan 27 kunsttijdschriften een selectie te maken van vijftig kunstenaars. Want wat weet men van het huidige artistieke toneel in landen als Malta, Slowakije, Litouwen, Hongarije en Portugal? Doeken, beelden, video-installaties worden geëxposeerd buiten, voor het chateau en vervolgens dertig meter onder de grond in het immense doolhof van de champagnegrotten die door de Romeinen werden gegraven. Fris en verrassend.

T/m 31 dec Domaine Pommery, 51100 Reims, www.pommery.com

Granville

Het bal van de artiesten, 1956: Christian Dior verschijnt er verkleed als Jules Barbey d’Aurevilly, auteur van het manifest Du dandysme et de George Brummell. Dit bal inspireerde John Galliano voor het feest van het zestigjarige bestaan van het huis Dior in 2007. Heel normaal dus dat de expositie Dandysmes 1808-2008 plaats heeft bij de vader van de New-Look in Normandië. Des te meer omdat de schrijver Jules Barbey d’Aurevilly, waarvan men dit jaar de tweehonderdjarige geboortedag viert, ook Normandiër was. Kunstwerken, objecten, modeontwerpen die Baudelaire, Robert de Montesquiou, Oscar Wilde en David Bowie oproepen. Elegantie rijmt er op arrogantie.

T/m 21 sept in de Villa Les Rhumbs, musée Christian-Dior, 50400 Granville, www.musee-dior-granville.com

En verder

Micro-narratives-Tentation des petites réalités, nog een expositie ihkv Franse voorzitterschap van de EU t/m 21 sept Musée d’art moderne Saint-Etienne, www.mam-st-etienne.fr; Les vitraux de Josef Albers, Lumière et couleur au Bauhaus (1920-1933) t/m 29 sept Musée Matisse, Le Cateau -Cambrésis, 0033-327846450.