Film van de dag

Desolaat beeld van de generatie die opgroeide na de Culturele Revolutie in Ren xiao yao. UNKNOWN PLEASURES, Wu Qiong, Zhao Wei Wei, 2002 Everett;Hollandse Hoogte

Unkwown Pleasures / Ren xiao yao. Een jongen die minutenlang tevergeefs probeert zijn motor te starten op een braakliggend terrein voor het huis van zijn geliefde. Een andere jongen die met zijn vriendin dag in dag uit zwijgend naar tekenfilms kijkt over Koning Aap. Een jonge vrouw die zich laat onderhouden door een woekeraar en optreedt in een reclameshow voor Mongoolse wijnen en likeuren. De Chinese filmer Jia Zhang-ke geeft in Unknown Pleasures in zorgvuldig gecomponeerde shots een desolaat beeld van de generatie die opgroeide in het China van na de Culturele Revolutie. In een interview met deze krant zei Jia: „Bij de huidige generatie zie je voor het eerst dat haar omgeving bijna geen invloed meer heeft. Ze is heel erg op zichzelf gericht. Dat soort egoïsme is nieuw. Dat mensen als het ware buiten de wereld leven.” (Jia Zhang-ke, 2002, China), Ned. 2, 0.15-2.10u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg