Eén sigaret kan iemand op slag verslaafd maken

rotterdam. Na je eerste sigaret kun je op slag verslaafd zijn aan de nicotine. Dat schreven Amerikaanse onderzoekers deze week in het Journal of Neuroscience, na onderzoek bij ratten. Sommige dieren willen onmiddellijk meer nicotine, andere hebben aanvankelijk een afkeer van nicotine. Datzelfde is bij mensen aangetoond. Het verschil zit in de reactie van het beloningssysteem in de hersenen. De onderzoekers vonden in de rattenhersenen de dopaminereceptoren die bepalen of ratten nicotine aangenaam of akelig vinden. Dopaminereceptoren zijn eiwitten in de celwand van zenuwcellen waar de boodschapperstof dopamine aan bindt. De receptoren geven daarna een signaal binnen de zenuwcel af. Door de receptoren direct in de hersenen te manipuleren veranderden snelverslaafde ratten in dieren met een nicotine-afkeer.