DNA-test toont herkomstregio

Een nieuwe DNA-test kan van onbekende lijken, bloedsporen, spermaresten en ander lichaamsmateriaal dat de politie bij misdrijven vindt, aantonen uit welke Europese regio de betrokken personen afkomstig zijn. De test is ontwikkeld door het Rotterdamse Erasmus MC onder leiding van Manfred Kayser. Er waren al DNA- tests die kleine onderdelen van het menselijk DNA analyseerden om de herkomst van onbekende personen te voorspellen. De nieuwe test is preciezer en doet het vooral goed in gebieden waar zich in het verleden mensen uit verschillende continenten vestigden. Kayser: „Het is heel moeilijk om een land van herkomst te voorspellen. Maar als je kunt zeggen dat een onbekende vrij zeker uit West-Europa komt, is dat voor het politie-onderzoek vaak al heel nuttig. Je sluit veel uit.” (NRC)