De stofzuiger van FC Wegener

Wat is de overeenkomst tussen krantenuitgever Wegener en voetbalclub FC Twente?

Zo op het tweede gezicht – na de wekelijkse uitslagen in alle sportkaternen – is die er niet.

Maar enige studie leert dat er tussen het hoofdkantoor in Apeldoorn en het stadion in Enschede meer is dan die 75 kilometer hemelsbreed.

Zowel de club als het bedrijf koestert internationale ambitie. FC Twente, doorgaans een sympathieke subtopper, heeft zich vorig seizoen weten te plaatsen voor de voorronde van de Champions League. Volgende week speelt het daarin tegen Arsenal. Wegener, al jaren een regionaal familiebedrijf met beursnotering sloot zich vorig jaar aan bij de Britse investeringsmaatschappij Mecom. Die afficheert zich graag als een internationaal krantenconcern, met titels in vijf landen in Noordwest-Europa.

Aan het hoofd van Mecom staat een Brit, voormalig Mirror- courantier David Montgomery. De hoofdmacht van Twente wordt sinds deze zomer aangevoerd door een andere bekende Brit, voormalig bondscoach Steve McClaren.

Meest in het oog springende link tussen de voetbalclub en het krantenbedrijf heet Joop Munsterman. Deze 57-jarige Tukker volgde eind juni Jan Houwert op als topman van Wegener, én hij is al vier jaar voorzitter van FC Twente.

Bij Twente is Munsterman de gevierde man. De man die de club uit het financiële slop heeft getrokken en sportief weer tot presteren heeft gebracht. Hij kwam als klein jochie al naar het stadion om er handmatig het scorebord bij te houden.

Bij Wegener, waar hij veertig jaar geleden begon als schoonmaker op de redactie van Tubantia, wordt Munsterman gevreesd. Een kille saneerder heet hij te zijn, zoals hij eerder bewees bij de divisie huis-aan-huisbladen. Nu wil hij ook op krantenredacties honderden banen schrappen. Eigenaar Mecom wil het rendement opvoeren.

Gisteren maakte Wegener bekend zijn deel in de joint venture AD Media weer terug te willen verkopen aan partner PCM. Opnieuw een signaal dat Mecom zijn pan-Europese strategie op de helling heeft gegooid. Twee weken geleden dook het gerucht op dat Mecom zijn Noorse tak in de etalage heeft gezet. Geldnood heet de aanleiding te zijn.

De voorgenomen verkoop van het AD geeft nog een parallel met de voetbalclub waarmee Wegener zijn baas deelt. Ook FC Twente heeft belangrijke Nederlandse kapitaalgoederen uit de portefeuille gegooid: na de verkoop van international Orlando Engelaar dreigt nu ook verdediger Robbie Wielaert naar Ajax te vertrekken. Met zo’n strategie, weet ook Wegener, red je het niet in Europa.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen