Dagblad De Pers stunt met `gecensureerd` Chinees nieuws

Rotterdam. Bijzonder nieuws viel er gisteren te lezen in de China-editie van dagblad De Pers: `Poetin feliciteert China met de Spelen`, of `Slachtoffers van de aardbeving krijgen een reisje aangeboden` De berichten op de buitenlandpagina`s van de gratis krant blijken afkomstig van het Chinese staatspersbureau Xinhua, dat bekend staat als censurerende nieuwsbron. De Pers heeft de berichten bewust geplaatst. Als een soort stunt, verklaart redactiechef John Hoogerwaard: ”We wilden een idee geven hoe je wereldbeeld eruit ziet als je, zoals in China, afhankelijk bent van dit soort berichtgeving.” Hoogerwaard denkt dat de actie duidelijk was voor de lezers. Eigen producties als straatinterviews met de stelling `Hoe ziet ons land eruit als we straks een provincie van het Chinese wereldrijk zijn?` en een opiniestuk `Waarom mensenrechten en milieu er even niet toe doen` lijken mee te gaan in de totalitaire visioenen. Volgens redactiechef Hoogerwaard klopt de balans in slecht en goed nieuws over China wel aardig. ”We hebben vooraf niet geteld of we genoeg politiek-correcte stukken hadden.”