Criminelen Curaçao

De jeugdcriminaliteit op Curaçao neemt fors toe. Volgens de Curaçaose voogdijraad gaat het om steeds jongere overtreders, die in toenemende mate geweld gebruiken.

Bij de voogdijraad op Curaçao zijn in de eerste zeven maanden van dit jaar 48 overtreders aangemeld tussen de twaalf en achttien jaar. In 2007 ging het in dezelfde periode om 37 gevallen. Op een bevolking van 137.000 telt het eiland ruim 20.000 jongeren.

Curaçao werd dit jaar opgeschrikt door een aantal zeer gewelddadige overvallen, gepleegd door jongeren. Zo werden voor de roofmoord op een Nederlandse restaurateur vorige maand vier verdachten van vijftien, zestien en achttien jaar aangehouden. Drie van hen worden tevens verdacht van een gewapende overval op een kantoor waar loterijbriefjes worden verkocht. Daarbij werd een medewerkster neergeschoten.

Het grootste deel van de delinquenten maakte zich schuldig aan diefstal en gewapende overvallen, gevolgd door drugs- of wapenbezit en moord. Volgens directeur Lucy Tielen-Martis van de voogdijraad moeten veel Curaçaose ouders worden begeleid bij de opvoeding van hun kinderen. Gelijktijdig met de stijgende jeugdcriminaliteit kreeg de voogdijraad in de eerste helft van dit jaar tachtig meldingen binnen van mishandeling of misbruik van jongeren.

De Antilliaanse minister van Justitie, David Dick, ziet een oplossing in alternatieve taakstraffen voor jeugdige criminelen. Op die manier kan recidivisme worden voorkomen, meent Dick.