boekberichten

Stand Barack Obama-John McCain: 8-2 in Nederlandse boeken

Uitgevers zien brood in Barack Obama. Deze maanden verschijnen zeven boeken over hem, aldus Boekblad. Op de rol staan Hand van Obama van Volkskrant-correspondent Philippe Remarque, Shelby Steele (Barack Obama: waarom iedereen van hem wil houden en wat zijn opkomst betekent), een boek over Obama’s religieuze achtergrond van Stephen Mansfield, Frans Verhagens Barack Obama in een notendop en een herziene versie van Willem Uylenbroeks Barack Obama, de weg naar het Witte Huis. Van Obama zelf zijn al te koop: Dromen van mijn vader en De herovering van de Amerikaanse droom. Aan de Republikeinse kandidaat is één boek gewijd: John McCain: de Amerikaanse keizer van Hans Veldman. NOVA-correspondent Willem Lust komt met een boek over beiden. (AF)

Solzjenitsyn herdacht op site aldaily.com

De zondag gestorven Russische dissident en schrijver Aleksandr Solzjenitsyn is herdacht met een grote hoeveelheid oude en nieuwe artikelen. Desite aldaily.com brengt een groot aantal links bijeen. Bijvoorbeeld naar het laatste interview met de schrijver (oorspronkelijk in Der Spiegel) waarin hij verklaart zichzelf geen lange toekomst meer te wensen: „Het is genoeg”. In een Harvard-lezing uit 1978 laakt Solzjenitsyn de oppervlakkigheid van de pers: „Die is alleen geïnteresseerd in sensationele formules.” In het omvangrijke dossier van The New York Times zijn ook bijdragen van lezers te vinden. Zoals: ‘When you see Lenin, Aleksandr, please punch him in the mouth.’ (AF)

Wigman vroeg hulp meubelhandelaar

Menno Wigman vroeg begin dit jaar een handelaar in oude meubels om werk omdat hij was vastgelopen met zijn literaire werk. „Ik kon me niet meer concentreren”, zegt hij in een interview met nrcboeken.nl. „Ik dacht altijd dat een writer’s block een verzinsel was van cartoonisten, maar het bestaat dus echt. Het heeft een maand of vijf geduurd, een periode waarin ik me heel minderwaardig voelde. De enige manier om nog geld te verdienen leek me om copywriter te worden of de meubelhandel in te gaan.” De door Wigman benaderde handelaar had echter geen werk. (RK)

M.m.v. Arjen Fortuin en Reinier Kist.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl