België

België Oostduinkerke Het volledig vernieuwde Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke laat de bezoeker kennismaken met het roemruchte visserijverleden. De woon- en leefcultuur van de visser, een in België met uitsterven bedreigde mensensoort, wordt er levendig uit de doeken gedaan. Het museum heeft deze zomer als troef de aankoop en expositie van een reeks foto’s van vissers door Stephan Vanfleteren. Visscherkoppen laat zien dat ‘hard labeur’ in weer en wind niet zonder gevolgen is voor het uiterlijk – en het innerlijk. Een keuze uit de foto’s is ook te zien in Blankenberge, Oostende en Nieuwpoort. Visscherkoppen van Stephan Vanfleteren, Nat Visserijmuseum, Pastoor Schmitzstraat 5, Oostduinkerke, di t/m vr 10-18u, za-zo 14-18u. 0032 58512468 www.koksijde.be Vanfleteren, Stephan

Oostduinkerke

Het volledig vernieuwde Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke laat de bezoeker kennismaken met het roemruchte visserijverleden. De woon- en leefcultuur van de visser, een in België met uitsterven bedreigde mensensoort, wordt er levendig uit de doeken gedaan. Het museum heeft deze zomer als troef de aankoop en expositie van een reeks foto’s van vissers door Stephan Vanfleteren. Visscherkoppen laat zien dat ‘hard labeur’ in weer en wind niet zonder gevolgen is voor het uiterlijk – en het innerlijk. Een keuze uit de foto’s is ook te zien in Blankenberge, Oostende en Nieuwpoort.

Visscherkoppen van Stephan Vanfleteren, Nat Visserijmuseum, Pastoor Schmitzstraat 5, Oostduinkerke, di t/m vr 10-18u, za-zo 14-18u. 0032 58512468 www.koksijde.be

Oostende

De Venetiaanse Gaanderijen in Oostende laten ‘straffe toeren’ zien. Met foto’s, affiches, kostuums en circusattributen uit de collectie van het Gentse Huis van Alijn wordt de voorbije wereld van het circus er opgeroepen. Zo’n 100 jaar geleden vormde voor veel mensen het circus (en de kermis) een venster op de wereld. Vaak zag men voor het eerst dieren en mensen uit andere windstreken.

De tentoonstelling toont dat het bijwonen van dit volksvermaak een van de weinige manieren was om even aan de werkelijkheid van alledag te ontsnappen.

Straffe Toeren! Een duik in het Belgische circusverleden, Venetiaanse Gaanderijen, hoek Zeedijk/Parijsstraat, Oostende, t/m 16 nov., ma t/m za 14-18u, do 14-20u, zo 10-18u. Inl 0032 59562015 en www.oostende.be

En verder

1ste biënnale van de schilderkunst, t/m 21 sept., Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle (0032 92825123, www.museumdd.be), Roger Raveelmuseum, Machelen-Zulte (0032 93816000, www.rogeraveelmuseum.be); Oriental Fascination, het japonisme in België 1889-1915, t/m 28 sept., Stadhuis, Brussel 0032 22796444, www.brupass.be