Belang Ping An in Fortis nog niet rond

Rotterdam/Shanghai. De voorgenomen deelname van de Chinese verzekeringsmaatschappij Ping An in de vermogensbeheertak van Fortis is vertraagd. Chinese toezichthouders hebben nog geen groen licht gegeven. Dat bevestigt de Chinese toezichthouder op verzekeraars, CIRC. ”Gelet op de toestand in de financiële wereld, zijn wij extra voorzichtig geworden”, aldus een woordvoerder van de CIRC. Hij wilde niet specifiek op de situatie bij Fortis ingaan. De geplaagde Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar kan de deelname van Ping An in zijn vermogensbeheertak Fortis Investments goed gebruiken. De Chinezen willen ruim 2,1 miljard euro betalen voor een belang van 50 procent. Op dit moment werkt Fortis hard aan het aantrekken van extra geld om aan de solvabiliteitseisen te blijven voldoen. Eind juni presenteerde het concern een noodplan om 8,3 miljard op te halen. De samenwerking met Ping An in Fortis Investments hoort daar niet bij. De deelname van de Chinese levensverzekeraar in een extra aandelenemissie daarentegen wel. Ping An is met 5 procent sinds vorig najaar grootaandeelhouder van Fortis.