5,5 jaar cel voor chauffeur van Bin Laden

De voormalige chauffeur van Osama bin Laden is gisteren op Guantánamo Bay veroordeeld tot vijfeneenhalf jaar cel wegens „steun aan terrorisme”. Die straf is veel lager dan de eis die de aanklager van het militaire tribunaal had gesteld: dertig jaar tot levenslange gevangenisstraf.

Omdat de Jemeniet Salim Ahmed Hamdan al vijf jaar en één maand in voorarrest heeft gezeten, komt hij in theorie al over vijf maanden vrij. Het Pentagon liet echter meteen weten dat Hamdan na het uitzitten van zijn straf nog een beoordelingsproces te wachten staat, waarna hij opnieuw voor onbepaalde tijd als „onwettige vijandelijke strijder” kan worden vastgehouden.

Volgens advocaten en mensenrechtenorganisaties zal het tribunaal onder grote druk komen te staan om Hamdan vrij te laten zodra zijn straf erop zit. Washington heeft eerder verklaard het detentiecentrum op Cuba te willen sluiten. Er worden nu nog circa 265 verdachten vastgehouden.

De jury bestond uit dezelfde zes militairen (vijf mannen, één vrouw) die Hamdan een dag eerder schuldig hadden bevonden aan steun aan terrorisme, maar hadden vrijgesproken van een zwaardere aanklacht, ‘samenzwering met Al-Qaeda bij terroristische aanslagen’. Hamdan bedankte hen gisteren, excuseerde zich opnieuw voor zijn hulp aan Bin Laden en herhaalde zijn uitspraak dat hij de dood van onschuldige slachtoffers betreurt. „Byebye, everybody”, zei hij in het Engels, terwijl hij zwaaiend de rechtszaal verliet.

„Ondanks het [omstreden, red] rechtsysteem is er sprake van gerechtigheid”, zei Charles Swift, die Hamdan sinds vijf jaar bijstaat. Volgens de advocaat moet hij na het uitzitten van zijn straf wel worden vrijgelaten. „Als meneer Hamdan niet naar huis gaat in december, was het allemaal schijn. Als hij teruggaat naar dezelfde cel, waarom zijn we dan met zijn allen hier gekomen?”

David Remes, een advocaat die vijftien Jemenitische gevangenen bijstaat, noemde de uitspraak „een klap in het gezicht” van de regering-Bush. „Ze hebben besloten om hier een test case van te maken. Maar ze hadden nooit gedacht dat het op zo’n ongelofelijke tegenslag zou uitlopen.”

Hamdan werkte voor 99 euro per maand van 1997 tot 2001 als chauffeur voor de leider van Al-Qaeda. De rechter noemde hem gisteren een „kleine speler”. Het tribunaal heeft niet bekendgemaakt waar hij het resterende deel van zijn straf zal uitzitten. (AP, Reuters, BBC)