Winst Aegon meer dan gehalveerd

De nettowinst van verzekeraar Aegon is in het tweede kwartaal met 58 procent gedaald. Het concern uit Den Haag had veel last van de zwakte van zowel de dollar als het Britse pond. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn, naast Nederland, de belangrijkste markten voor Aegon.

Het resultaat werd ook beïnvloed door de grote onrust op de financiële markten, die zorgde voor beleggingsverliezen, en door nieuwe afschrijvingen op de kredietportefeuille: een direct gevolg van de problemen op de Amerikaanse hypothekenmarkt.

De nettowinst van 276 miljoen euro in het tweede kwartaal, in vergelijking met dezelfde periode in 2007, was lager dan verwacht. Analisten hadden gemiddeld een winst van 343 miljoen euro verwacht, aldus een rondgang van het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Het aandeel van de verzekeraar kreeg er vanmorgen van langs. Rond het middaguur noteerde Aegon 7,87 euro, een daling van 4,7 procent, na eerder even op 7,65 euro te hebben gestaan.

Aegon zelf benadrukte vanmorgen de onderliggende winst, ofwel het bedrijfsresultaat. Dit cijfer daalde ook, maar met slechts met 2 procent naar 596 miljoen.

Aegon moest nieuwe afschrijvingen boeken in het tweede kwartaal van 98 miljoen euro, met name op beleggingen op de aandelenposities in de VS en de beleggingen die zijn gerelateerd aan de Amerikaanse hypothekenmarkt. Het is voor het eerst dat Aegon moet afschrijven op beleggingen in de subprime-markt, producten die zijn afgeleid van hypotheken voor Amerikanen met een lage kredietwaardigheid.

Aegon-topman Alex Wynaendts zei vanmorgen dat de situatie op de financiële markten nog erg onzeker is en verwacht dat er in de toekomst meer afschrijvingen zullen volgen.

Aegon probeert minder afhankelijk te worden van de activiteiten in de VS, onder meer door expansie in Oost-Europa en Azië.

Wynaendts, sinds april bestuursvoorzitter, herhaalde zijn strategische doelstellingen. Die voorzien onder meer in een gemiddelde groei van het onderliggende resultaat tot 2012 van ten minste 10 procent per jaar.