Verlies Freddie loopt op, Barclays valt mee

Het verlies van hypotheekgigant Freddie Mac is in het tweede kwartaal fors opgelopen. Het bedrijf, dat in totaal voor 2.200 miljard dollar (1.422 miljard euro) aan hypotheken bezit of garandeert, boekte een verlies van 821 miljoen dollar, vier keer hoger dan de verwachting.

Dat maakte Freddie Mac (officieel de Federal Home Loan Mortgage Corporation) gisteren bekend. In het tweede kwartaal vorig jaar maakte Freddie nog een winst van 729 miljoen dollar.

Freddie Mac schreef in totaal voor 1 miljard dollar af op beleggingen die gelieerd zijn aan de hypotheekmarkt. Daarbij nam het ook nog eens een voorziening van 2,5 miljard dollar om toekomstige wanbetalingen op te vangen.

In een verklaring zei de bestuursvoorzitter van Freddie Mac Richard Syron dat „de aanhoudende zwakheid van zowel de huizenmarkt als de economie de prestaties dit jaar zal aantasten”. Hij zei tevens dat het aantal wanbetalers van hypotheken toeneemt.

De slechte cijfers komen drie weken nadat het Amerikaanse ministerie van Financiën een reddingsplan voor Freddie Mac en concurrent Fannie Mae (met 3.000 miljard dollar aan hypotheekgeld de grootste in de sector) door het congres loodste. Zowel Freddie als Fannie is opgericht door de Amerikaanse politiek met als doel te zorgen voor liquiditeit in de hypotheekmarkt. Toen de huizenmarkt in de VS instortte en steeds meer mensen in de problemen kwamen met de aflossing van hun hypotheken, zijn Freddie en Fannie in de problemen geraakt.

De Britse bank Barclays maakte vanmorgen een winstdaling over het eerste half jaar van 33 procent bekend. Ook schreef Barclays 2 miljard pond (2,5 miljard euro) af op risicovolle beleggingen.

In een verklaring zei Barclays dat de slechte condities op de geldmarkten nog tot in 2009 zullen aanhouden. De derde bank van het land boekte een winst van 2,75 miljard pond, tegenover 4,1 miljard pond in dezelfde periode vorig jaar. De resultaten waren beter dan de 2,63 miljard pond winst die analisten hadden verwacht.

De resultaten van zakendivisie Barclays Capital daalden met ruim tweederde tot 542 miljoen pond. Aanleiding daarvoor is een afschrijving op risicovolle beleggingen van in totaal bijna 2 miljard pond. Barclays is vaak bekritiseerd omdat het de risicovolle beleggingen onvoldoende zou afwaarderen vergeleken met concurrenten.

Meer over de cijfers van Europese banken op nrc.nl/economie