Verbruggen draagt fakkel, Joey Cheek is niet welkom

De Franse zwemmer Alain Bernard heeft gisteren de dopingcontroles bij de Olympische Spelen in Peking als lachwekkend bestempeld. De wereldrecordhouder op de 100 meter vrij en belangrijke concurrent van Pieter van den Hoogenband vindt het belachelijk dat zijn landgenote Laure Manaudou en hij voortdurend worden getest. „We zijn getest toen we hier in Peking aankwamen, maar ook twee dagen daarvoor bij het trainingskamp in Dalian. Het is belachelijk dat wij zo vaak aan de beurt zijn. Bovendien duurde het ook nog eens een uur en veertig minuten, terwijl we maar met z’n drieën waren”, aldus Bernard.

Olympisch schaatskampioen Joey Cheek is door de Chinese autoriteiten de toegang tot Peking geweigerd. De winnaar van de 500 meter op de Spelen van Turijn wilde in Peking aandacht vragen voor de problemen in Soedan. Cheek is oprichter en voorzitter van Team Darfur, een internationale organisatie die zich ten doel heeft gesteld het vredesproces in de Soedanese provincie Darfur te bespoedigen. Mogelijk is dat de reden dat Cheek niet welkom is. Een woordvoerster van het Witte Huis heeft gisteren bekendgemaakt dat de Amerikaanse regering protest zal aantekenen tegen het besluit van de Chinezen.

De Zweedse Gunilla Lindberg heeft gisteren als eerste vrouw in de historie een vergadering van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voorgezeten. De 61-jarige Lindberg verving in Peking voorzitter Jacques Rogge, omdat de Belg eerder weg moest voor een ceremonie rondom het hijsen van de Belgische vlag. „Het heeft 114 jaar geduurd tot een vrouw voorzitter is bij een IOC-vergadering, maar nu gaat het gebeuren”, aldus Rogge, voordat hij het stokje overdroeg aan Lindberg. De Zweedse is vicevoorzitter van het IOC. Aan het einde van deze week is haar termijn verlopen en treedt ze terug uit haar functie.

Hein Verbruggen, een van de Nederlandse leden van het IOC, heeft gisteren de olympische fakkel mogen dragen op de laatste kilometers van de tocht. Toegejuicht door honderden mensen nam hij in Peking de toorts over van de Chinese basketbalster Yao Ming. Verbruggen heeft als voorzitter van de coördinatiecommisie van het IOC een grote rol gespeeld bij de totstandkoming van de Spelen in Peking.

Terwijl roeicoach René Mijnders de vrouwenacht in Peking voorbereidt op het roeitoernooi is zijn vrouw bevallen van een zoon. Thijs Edo kwam zondagavond ter wereld. Moeder en zoon maken het goed.

Het Australische televisienetwerk Channel Nine is niet welkom in Peking tijdens de eerste week van de Spelen. De zender zou de afgelopen dagen illegale opnamen hebben gemaakt op de olympische locaties, tot woede van het IOC.

De Verenigde Staten zien zichzelf als underdog in de strijd met China in het medailleklassement tijdens de Spelen. „De Chinese equipe is extreem sterk en behoort in nagenoeg alle disciplines tot de kanshebbers op goud”, aldus Jim Scherr, voorzitter van het Amerikaans olympisch comité. De Verenigde Staten eindigden vier jaar geleden in Athene bovenaan de medaillespiegel, met 102 plakken. Rusland (92) en China (62) volgden op gepaste afstand. In eigen land treedt China echter aan met meer dan 600 atleten en vormt daarmee de grootste equipe tijdens de Spelen. De VS zijn met 596 atleten actief in Peking.

De Nederlandse hockeysters hebben gisteren in Peking het laatste oefenduel gewonnen. Nederland versloeg Groot-Brittannië in een wedstrijd van twee keer 25 minuten met 3-0. De hockeysters laten noodgedwongen de openingsceremonie morgen aan zich voorbij gaan. Er zit minder dan 48 uur tussen het festijn en de eerste wedstrijd. De regels van sportkoepel NOC*NSF schrijven voor dat in dat geval de sporters niet mogen deelnemen aan de langdurige show.

Door de tyfoon Kammuri zijn gisteren 24 paarden niet aangekomen in Hongkong. Trainingen op de locaties werden afgelast. Een aantal van de dieren was geboekt voor een vlucht uit Amsterdam. De piloot vond het niet verstandig ze mee te nemen, in verband met een mogelijk moeilijke landing. Een ander toestel met paarden maakte een tussenstop in Dubai. Het gaat om deelnemers aan de springwedstrijden, die wat later in het toernooi worden gehouden. Alle paarden van de Nederlandse deelnemers zijn al in Hongkong, waar de hippische disciplines worden gehouden.

Het nummer Lost van de Nederlandse zangeres Anouk zal morgen te horen zijn tijdens de openingsceremonie. Zij zal het hitnummer echter niet zelf vertolken. De Noorse zanger Erland Bratland zal het nummer zingen in het Olympisch Stadion. Met zijn vertolking van het lied won hij enkele maanden geleden de Noorse tv-talentenjacht Norway’s Got Talent. De zeventienjarige Bratland zong zijn Lost-versie vervolgens naar de eerste plaats van de Noorse hitlijsten. De Britse zangeres Sarah Brightman en de Chinese popster Liu Huan brengen de ‘olympische hymne’ ten gehore.