tv film

tv film The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972) Veronica, 22.35-02.00u. Coppola’s monumentale sage van een maffiafamilie, aangevoerd door een sinister mompelende Marlon Brando, behoort tot filmklassiekers net als deel 2 en 3. Aantrekkelijk door het contrast tussen amoreel geweld en extreme sentimentaliteit. Coppola verplaatst de camera naar de Italiaanse familie Corleone die niet in Amerika gelooft, maar alleen in zichzelf, de machtige maffiafamilie. De kern van het verhaal is de overdracht van de autoriteit van de vader, ‘peetvader’ Brando, aan de zoon, Al Pacino. Het is een echte rite de passage, waarin we de zoon eerst aan zijn vriendin horen uitleggen dat híj niet is zoals de rest van zijn familie, om via diezelfde vriendin aan het slot te zien hoe hij zijn nieuwe macht consumeert in de vorm van traditionele handkussen van zijn onderdanen. Scènes worden nog altijd nagedaan, als persiflage of hommage, en met memorabele citaten die hun weg hebben gevonden naar het dagelijks taalgebruik.

The Godfather(Francis Ford Coppola, 1972)Veronica, 22.35-02.00u.

Coppola’s monumentale sage van een maffiafamilie, aangevoerd door een sinister mompelende Marlon Brando, behoort tot filmklassiekers net als deel 2 en 3. Aantrekkelijk door het contrast tussen amoreel geweld en extreme sentimentaliteit. Coppola verplaatst de camera naar de Italiaanse familie Corleone die niet in Amerika gelooft, maar alleen in zichzelf, de machtige maffiafamilie. De kern van het verhaal is de overdracht van de autoriteit van de vader, ‘peetvader’ Brando, aan de zoon, Al Pacino. Het is een echte rite de passage, waarin we de zoon eerst aan zijn vriendin horen uitleggen dat híj niet is zoals de rest van zijn familie, om via diezelfde vriendin aan het slot te zien hoe hij zijn nieuwe macht consumeert in de vorm van traditionele handkussen van zijn onderdanen. Scènes worden nog altijd nagedaan, als persiflage of hommage, en met memorabele citaten die hun weg hebben gevonden naar het dagelijks taalgebruik.