Texas negeert oproep internationale hof en executeert Mexicaan

Dallas. In de Amerikaanse staat Texas is een Mexicaan geëxecuteerd ondanks een oproep van het Internationale Gerechtshof in Den Haag de terechtstelling niet uit te voeren. José Medellin (33) werd door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld voor de verkrachting van en moord op een 16-jarig meisje in Houston in 1993. Het Hof legde vorige maand, op aandringen van Mexico, de Amerikaanse regering op ”alles te doen” om de terechtstelling van vijf Mexicanen, onder wie Medellin, een halt toe te roepen. Zij zouden bij hun arrestatie niet zijn gewezen op het recht op bijstand van hun eigen consulaat of ambassade, wat in strijd is met de Weense conventie. Texas erkent dat Medellin niet hierop is gewezen, maar zegt dat de Mexicaan er afstand van heeft gedaan door dit recht niet ter sprake te brengen tijdens zijn proces. Texas zegt dat het niet gebonden is aan het Internationale Gerechtshof, maar aan het Hooggerechtshof in de VS, dat oordeelde dat de executie kon doorgaan.