Televisie Voorkeur

In 2006 werd het Nederlandse dameshockeyteam wereldkampioen in Madrid. Regisseur Niek Koppen volgde trainer Marc Lammers en zijn team en maakte er de documentaire Goud! van. nrc.next-columniste Aaf Brandt Corstius noemde de hockeyvrouwen in de film „irritant maar intrigerend”. „Irritant omdat ze bij elke tegenslag acuut begonnen te wenen. Intrigerend omdat zij op het veld juist keihard met die sticks in het rond zwaaiden. En omdat ze in hun vrije tijd boeken van Dostojevski lagen te lezen.” Ned.3, 20.15-22.05u. Documentaire Goud Nederlands dameshockeyteam wereldkampioen in 2006 Regie: Niek Koppen Productie: Selfmade Films hockey
In 2006 werd het Nederlandse dameshockeyteam wereldkampioen in Madrid. Regisseur Niek Koppen volgde trainer Marc Lammers en zijn team en maakte er de documentaire Goud! van. nrc.next-columniste Aaf Brandt Corstius noemde de hockeyvrouwen in de film „irritant maar intrigerend”. „Irritant omdat ze bij elke tegenslag acuut begonnen te wenen. Intrigerend omdat zij op het veld juist keihard met die sticks in het rond zwaaiden. En omdat ze in hun vrije tijd boeken van Dostojevski lagen te lezen.” Ned.3, 20.15-22.05u. Documentaire Goud Nederlands dameshockeyteam wereldkampioen in 2006 Regie: Niek Koppen Productie: Selfmade Films hockey

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de nieuwe olympische discipline BMX oftewel fietscross, waarbij deelnemers op een speciale crossfiets over een parcours vol heuvels en modderige zandpaden moeten rijden. De afgelopen jaren is deze fietssport ontzettend populair geworden. De Nederlandse BMX-ploeg is inmiddels afgereisd naar Peking, maar verslaggevers van EénVandaag maakten trainingen in Nederland mee en spraken met de sporters over hun medaillekansen op de Spelen. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over Amine en Yassine, twee jonge Marokkanen uit Gouda, die net als 68 procent (volgens de ANWB) van de Nederlandse Marokkanen in de zomervakantie de lange reis maken naar hun land van herkomst. Onderweg praten ze over hun liefde voor dat land. In Marokko zoeken ze hun familie op. Ned.2, 20.25-20.50u.

documentaire

Olympia der Tiere. Het jachtluipaard geldt als de snelste sprinter in het dierenrijk. Maar welk dier verslaat hem met gemak op de lange afstand? Documentaire waarin op diverse olympische disciplines aan de hand van computeranimaties berekend wordt wat dieren zouden presteren: o.m. 100 hardlopen, 100 meter zwemmen, gewichtheffen, hoog- en verspringen. ZDF, 1.00-1.45u.

praatprogramma

Studio Sportzomer. Vanaf vandaag weer het dagelijkse praatprogramma over sport, nu live vanuit het Holland Heineken House in Peking. Presentatie: Mart Smeets. Gasten vandaag: oud-zwemster Inge de Bruijn, oud-tafeltennister Bettine Vriesekoop (nu correspondent in China voor NRC Handelsblad) en voetbaltrainer Arie Haan. Vandaag wordt in ieder geval gepraat over het eerste Nederlandse optreden in Peking, door het nationale voetbalelftal van Foppe de Haan, dat vandaag speelde tegen Nigeria. Ned.1, 23.05-23.55u.

informatief

Wild: The coral gardener. Serie natuurdocumentaires. Een koraalrif is als een onderwatertuin. Dat is letterlijker te nemen dan je zou denken. Austin Bowden-Kerby is een koraaltuinman, die het leven op de riffen langs de kust van de Fiji-eilanden naar zijn hand zet. BBC 2, 21.50-22.00u.

Megastructures: Beijing Olympic Stadium. China heeft in Peking een reusachtig olympisch stadion gebouwd, met plaats voor 90.000 mensen. Het is een van de meest ambitieuze bouwprojecten van het moderne China. Documentaire over het ontwerp en de bouw. National Geographic, 21.30-22.30u.

Weltweit: Die letzte König der Südsee. Documentaire rond de kroning dit jaar van George Tupou V tot koning van het ministaatje Tonga, een eiland in de Stille Zuidzee. Het koningschap is er ouderwets absoluut. (Zijn twee jaar geleden overleden vader kwam in het jaar 2000 nog in het nieuws omdat hij van al zijn onderdanen DNA liet afnemen, als zijn bijdrage aan de wetenschap). Lange tijd gold de zoon als een playboy van wie weinig constructiefs te verwachten viel. Maar zijn volk houdt goede hoop dat hij de weg zal vrijmaken voor democratie. WDR, 22.00-22.30u.

Vanessa Mae: The making of me. Serie wetenschappelijke programma’s waarin een bekende figuur aan wetenschappers vraagt wat hem/haar maakt tot wie hij/zij is. Vandaag violiste Vanessa Mae. Ze trad al op als soliste toen ze tien jaar was. Wetenschappers onderzoeken of het talent in haar genen zit (haar moeder was ook musicus) of dat ze zichzelf tot een ster heeft gemaakt. Ze ondergaat psychologische tests, beantwoordt vragen van een hele zaal vol tweelingen en stapt in een raceauto. Alles om antwoord te krijgen op de vraag: nature of nurture? BBC 1, 22.00-23.00u.

Keuringsdienst van Waarde. Eerste aflevering van vier waarin kinderen producten onderzoeken en testen. Vandaag: chips. Zie ook het artikel op pagina 16. Ned.3, 22.05-22.35u.

kunst en cultuur

The power of art. Achtste aflevering van een serie kunstprogramma’s waarin historicus Simon Schrama een kunstwerk bespreekt. Hij laat de kijker niet alleen beter kijken, maar geeft ook de cultuurhistorische achtergronden. Vandaag bespreekt hij Black on Maroon van de Lets-Amerikaanse expressionistische schilder Mark Rothko. Het gaat om een serie abstracte schilderijen, gemaakt in opdracht van een – in de ogen van de schilder – buitengewoon poenig restaurant in hartje New York. België 2, 22.00-22.55u.