Staatgreep in Mauretanië

Legerofficieren in Mauretanië hebben gisteren een staatsgreep gepleegd. Daarbij zijn de president en enkele ministers gegijzeld. De officieren kondigden de oprichting van een militair bewind aan onder leiding van het hoofd van de presidentiële garde. De gewapende ingreep volgde op het ontslag van enkele hooggeplaatste militairen. De staatsgreep werd geleid door de juist ontslagen chef van de presidentiële garde, generaal Mohamed Ould Abdel Aziz. Volgens een presidentiële woordvoerder werd president Sidi Mohamed Ould Cheikh Abdallahi vastgehouden in zijn paleis in de hoofdstad Nouakchott. In 2007 was hij de eerste democratisch gekozen president van Mauretanië sinds het land in 1960 onafhankelijk werd van Frankrijk. In Mauretanië heerst al maanden politieke onrust. Abdallahi vormde vorige maand een nieuwe regering nadat de vorige was weggestemd wegens stijgende voedselprijzen en corruptie. (Reuters, AP)