Semiautobiografische film over disfunctionele familie

Fireflies in the Garden

Regie: Dennis Lee. Met: Julia Roberts, Willem Dafoe, Ryan Reynolds, Emily Watson.

Niet vaak gebeurt het dat een filmmaker voor zijn eerste film meteen zo’n enorme sterrencast bij elkaar krijgt als Dennis Lee voor Fireflies in the Garden. Nu staan acteurs als Julia Roberts, Willem Dafoe en Emily Watson erom bekend dat ze liever in wat kleinere films optreden waar ze personages voorgeschoteld krijgen om hun tanden in te zetten. Wat dat betreft worden ze door Lee op hun wenken bediend. De familie Waechter is een familie vol verwijten, tussen vader en zoon vooral, maar ze hebben alle tantes en neefjes ook geïnfecteerd en het is nog maar de vraag of alles na de plotselinge dood van moeder (Julia Roberts), de katalysator van de gebeurtenissen, nog wel op te lossen is. De manier waarop de film tussen heden en verleden springt, creëert een organisch tijdcontinuüm waarin duidelijk wordt dat verleden en heden altíjd inwerken op de manier waarop we ons leven begrijpen.

Er zijn de laatste tijd nogal wat films verschenen waarin de disfunctionele literaire intelligentsia onder de loep werd gelegd (denk aan Margot at the Wedding of The Savages). Fireflies in the Garden gaat in dat gezelschap niet voor de originaliteitsprijs. De Waechters uiten zich ook beter in andermans woorden, zoals het gedicht van Robert Frost waaraan de film zijn titel ontleent. Het beschrijft het gevoel chronisch ongeschikt te zijn voor het leven: de vuurvliegjes zullen zich altijd moeten meten met de echte sterren aan de hemel.

Volgens regisseur Lee is het verhaal van zijn film semiautobiografisch, vooral wat betreft de mechanismen waardoor families bij elkaar worden gehouden. Die persoonlijke insteek verklaart de emotionele impact van de film. Regisseur noch personages kunnen zich ergens achter verschuilen, zelfs niet achter mooie woorden en visueel werkende metaforen. Dus waarom zou je als toeschouwer bij zo’n film dan achterblijven en ook jezelf niet een beetje op het spel zetten?

    • Dana Linssen